L'associació 'Exmenas' acusa ERC, el PP i el PSC d'utilitzar la immigració en campanya

Retreuen a Ada Colau haver augmentat la pressió policial contra els joves a Ciutat Vella

Acusen la Generalitat de no saber escoltar les necessitats dels menors migrants

zentauroepp48172574 mena190516114553

zentauroepp48172574 mena190516114553 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La campanya de les eleccions municipals ha trencat el pacte al qual van arribar els partits polítics per no utilitzar la immigració ni donar ales al racisme. Ho sosté una associació, Exmenas, integrada per menors migrants que ja han complert la majoria d’edat. Acusen directament el PP, ERC i el PSC de voler utilitzar aquests menors per guanyar vots. Uns, per prometre repatriar-los, el republicà Maragall, per “fer-se la foto” sense interessar-se pels nois, i el tercer, per voler “dificultar la instal·lació d’un centre” al municipi de Rubí

El mínim comú denominador, segons aquesta entitat, és el mateix. “Ningú els pregunta què necessiten, com estan, què busquen, perquè alguns s’escapen dels centres”, ha lamentat una de les portaveus de l’entitat, Lamiae. En realitat, asseguren, el que estan fent aquests partits és utilitzar aquests nois per aconseguir vots. Al seu torn, els exmenes també han criticat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui, tot i tenir un discurs “molt favorable” a la immigració, han responsabilitzat del’augment de les “batudes” de la Guàrdia Urbana al districte de Ciutat Vella, on transiten molts d’aquests joves.

Crítiques al model d’acollida

Més enllà de l’ús partidista, l’entitat també ha criticat el model d’acollida de la Generalitat, tal com fa mesosque el sector social denuncia. Centres molt grans, aïllats i sense gairebé oportunitats, són algunes de les pegues que hi han trobat.

Tot i que, per a ells, el més “greu” són les situacions dels que dormen al carrer. “Ningú s’ha preguntat que els passa als menors que viuen a Montjuïc, per què viuen així”, han criticat. També han insistit que hi ha molts menors a qui, al complir els 18 anys, el Govern expulsa al carrer perquè no hi ha vivendes per a tothom. “Només 2 de cada 10 aconsegueixen una vivenda al fer la majoria d’edat”, han lamentat. “És mentida que no vulguin aquests pisos, és que no n’hi ha per a tothom”, han assegurat. 

Joves que segueixen el seu camí

Notícies relacionades

Unes declaracions que posen en dubte les dades de la conselleria. “El 70% dels menors que van fer 18 anys l’any passat tenen el recolzament de la Generalitat, i el 30% prefereixen seguir el seu propi camí, lícitament”, ha afirmat el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, en una entrevista a SER CATALUNYA. El conseller ha lamentat els fets de Rubí, ha defensat que es va avisar l’ajuntament amb “prou temps d’antelació”. No obstant va reconèixer que el sistema de protecció a la infància en risc està “tens”. 

Un protocol que no existeix

Fonts socialistes recorden que el 13 de març, en una entrevista a TV-3, la secretària d’Infància, Georgina Oliva, va anunciar un “protocol d’aterratge”. Segons va dir en el seu moment, aquest document hauria de donar pautes sobre la correcta comunicació i coordinació per obrir centres de menors als municipis. “No existeix, no n’hem sabut res”, recalquen aquestes mateixes fonts. I per això, expliquen, l’actitud de l’alcaldessa no és racista, sinó que mostra la necessitat de planificar els millors recursos per als nois. Per exemple, la seva escolarització. 

Temes:

Menas