Nova associació LGTBI

Els diplomàtics gais s'organitzen per defensar les seves parelles i fills

La plataforma Exterior és Divers recull recolzaments enviant missatges al personal d'ambaixades i funcionaris del ministeri

Demanaran a Exteriors que defensi les seves famílies en països on no es reconeixen els drets dels homosexuals

undefined46036731 madrid  26 11 2018  josep borrell  ministro de exteriores du190515010928

undefined46036731 madrid 26 11 2018 josep borrell ministro de exteriores du190515010928 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un grup de funcionaris d’Afers Exteriors s’ha posat en contacte per ‘e-mail’ i xarxes socials amb la resta de la plantilla del departament que dirigeix el ministre Josep Borrell per donar-se a conèixer com la "plataforma LGTBI del Servei Exterior espanyol".

L’objectiu dels seus missatges, enviats en la jornada d’aquest dimarts, és informar el personal diplomàtic de la creació de l’associació Exterior és Divers, que es presentarà aquest divendres 17.

Una nota difosa internament per la plataforma revela problemes d’adaptació i acceptació del col·lectiu a les seves missions a l’estranger. "El personal diplomàtic i administratiu destinat a l’exterior, tant del nostre ministeri com de la resta d’administracions públiques espanyoles –diu la nota–, en ocasions s’enfronta a serioses dificultats a l’hora d’acreditar les seves parelles del mateix sexe davant de determinats estats o a l’exercir drets bàsics com els corresponents a l’exercici de la pàtria potestat dels seus fills".

Aquesta carta de presentació no revela a quins països es refereix, però sí que cita precedents de creació de plataformes similars de diplomàtics de França, EUA i Alemanya. Són coneguts els problemes de rebuig legal dels matrimonis gais en països de l’Est d’Europa, Orient Mitjà, Àsia central i el Carib.

Drets gais

El "grup de funcionaris LGTBI" impulsor d’Exterior és Divers es compromet a "contribuir a l’establiment de mecanismes" treballant amb el ministeri per aconseguir "la igualtat de tracte de les parelles del mateix sexe en assumptes com el permís de treball".

Els promotors de la plataforma es comprometen a promoure "que els drets LGTBI formin part de la política espanyola de drets humans, i expliquen que han elegit divendres 17 per presentar-se públicament per ser el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia.

La presentació tindrà lloc a la Sala Castiella d’un edifici únic del ministeri a Madrid, l’Escola Diplomàtica, el 17 a les 10:30. Hi intervindran Laura García Alfaya, cònsol a Alger, i la secretària de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional, Raquel Rodríguez.

La plataforma compta amb l’ajuda de l’Associació de Famílies de Diplomàtiques (AFD), que difon també entre el cos diplomàtic el naixement de l’entitat.

De Costos a Melgar

La presència del col·lectiu LGTBI en la diplomàcia és una de les menys conegudes socialment a Espanya, per la discreció, quan no hermetisme, amb què el cos diplomàtic ha tractat els seus assumptes.

Notícies relacionades

Fins ara, l’ambaixador gai més conegut a Espanya no és espanyol, sinó nord-americà: James Costos, que va ser cap de la legació diplomàtica de l’administració Obama a Madrid.

Al Servei Exterior espanyol, la figura LGTBI més coneguda és la del primer secretari de l’ambaixada a Caracas, Luis Melgar, excanceller a l’ambaixada davant de Guinea Equatorial, casat amb un home, pare d’una nena, autor de tres llibres i protagonista de reportatges de Shangay, la revista del col·lectiu.