Tarragona

Desmantellada a Constantí la fàbrica clandestina de tabac més gran d'Espanya

La Policia Nacional ha detingut 22 persones en l'operació

Podien elaborar gairebé mig milió de paquets en un sol dia.

20190513 436577 opkurt 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Policia Nacional ha detingut 22 persones en una operació que ha desmantellat a Constantí (Tarragona) una fàbrica clandestina per falsificar fins a 13 marques de tabac, amb una capacitat de producció inaudita a Espanya, ja que podia elaborar gairebé mig milió de paquets un sol dia.

La xarxa portava el tabac a granel des de Bulgària i, una vegada a Espanya, el transformava en cigarrets de fins a 13 marques diferents a la nau de Constantí, on els manufacturers, arribats per carretera des d’altres punts d’Europa, vivien en total clandestinitat, amb les portes tancades, sense finestres, sense mòbils i sense comunicació amb l’exterior.

Tres naus

L’organització disposava de tres naus industrials: dos a Sant Quirze del Vallès (Barcelona), que utilitzava com a magatzem, i la de Constantí, utilitzada com a fàbrica il·lícita de cigarrets en campanyes intensives de pocs mesos, fet que va dificultar la seva localització. Segons la Policia, mai abans s’havia desmantellat una fàbrica clandestina que falsifiqués productes tabaquers de tal quantitat de marques, la qual cosa suposa un fet inaudit fins a la data a Espanya.

La fàbrica, amb unsofisticat sistema per insonoritzar el sorollde les màquines, tenia tal capacitat de producció que en un sol dia era capaç de manufacturar prou paquets per completar la càrrega d’un camió com el que els agents van intervenir a Sevilla, que transportava un total de 437.500 paquets, amb un valor de 6,5 milions d’euros.

La Policia i funcionaris de Vigilància Duanera de l’Agència Tributàriavan seguir el rastre d’aquesta organització durant dos anys, ja que el líder del grup havia creat una xarxa de negocis legals en què emparava la seva activitat criminal, per la qual cosa els investigadors van haver de fer una tasca minuciosa per desxifrar quina part de l’activitat era legal i quina no.

De fet, el líder de l’organització va crear una xarxa d’empreses dedicades a la construcció de vivendes, al transport per carretera de tota mena de mercaderies i a la compra d’empreses a l’estranger, amb la qual cosa comptava amb més de 200 treballadors de la construcció de vivendes de luxe, tant a Espanya com a Bulgària, i amb camioners d’empreses espanyoles i internacionals.

Camions cap a Sevilla

Al llarg de la investigació, els policies van poder comprovar, per exemple, que la xarxa utilitzava els camions de fruita dirigits a Sevilla per transportar carregaments de tabac amb destinació a la província andalusa, com el que es va intervenir a Mercasevilla amb 437.500 paquets de tabac de tres marques diferents.

El tabac, tant en cigarrets com per a pipes d’aigua, en aquest cas d’una prestigiosa marca àrab, estava etiquetat en castellà i anglès, i tenia com adestinació Galícia, Andalusia, el Regne Unit i Alemanya, on arribaven en transports en què s’adoptaven nombroses mesures de seguretat, fins al punt que es realitzaven canvis de remolc en zones despoblades.

Notícies relacionades

En la investigació, dirigida pel titular del jutjat d’instrucció número 5 de Sabadell (Barcelona), la Policia ha detingut 22 persones, quinze d’elles de nacionalitat ucraïnesa –la majoria de manufacturers arribaven d’aquest país–, dos de nacionalitat búlgara, tres espanyols, un de moldau i un marroquí.

Segons la Policia,el tabac arribava a granel des de Bulgària, sense passar els pertinents controls duaners, per la qual cosa la xarxa està acusada dels delictes de contraban, contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contra la Hisenda Pública. 

Temes:

Tabac