operació dels mossos

Desarticulat un grup criminal per 24 robatoris en domicilis de Barcelona

La banda actuava durant els caps de setmana en vivendes prèviament seleccionades amb un sistema de marcadors per assegurar-se que no hi havia ningú a dins

v 6somoqp0vbt5a- / periodico

2
Es llegeix en minuts
Acn / Barcelona

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal especialitzada en robatoris amb força en domicilis. La policia catalana ha detingut vuit persones, que consideren membres d’un grup "altament especialitzat" amb una estructura organitzativa i jeràrquica "perfectament definida" i al qual atribueixen 24 robatoris en vivendes de Barcelona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Badalona i Vic. Segons un comunicat dels Mossos, el grup actuava els caps de setmana en domicilis que prèviament havien seleccionat amb un sistema de marcadors per assegurar-se que no hi havia ningú. Principalment sostreien joies, rellotges i dispositius electrònics, ja que tenen bona sortida al mercat negre.

La investigació es va iniciar el desembre del 2018 quan els Mossos van detectar una sèrie de robatoris amb un patró similar. El grup escollia immobles situats en ciutats densament poblades, amb un nombre relativament alt de veïns i que disposessin de panys d’unes característiques concretes. Així, recorrien les poblacions i buscaven els blocs d’edificis que resultaven d’interès. Un vegada triats els immobles durant la matinada de divendres a dissabte, els membres del grup es desplaçaven cap a la zona i un dels lladres es quedava al vehicle per fer funcions de vigilància. Segons els Mossos, primer forçaven l’entrada principal amb la tècnica de la radiografia i, una vegada a dins, col·locaven entre el marc i la porta dels pisos tires de cola a uns 20 centímetres de terra en substitució del típic marcador de plàstic transparent.

Notícies relacionades

Dissabte a la matinada a diumenge tornaven als immobles marcats i es repartien les finques per comprovar quins marcadors estaven intactes per concloure que els habitants no hi eren. Un cop decidit a quina vivenda entraven, forçaven el pany de la porta d’accés al pis amb rossinyols o claus mestres que ells mateixos havien fabricat. Els Mossos asseguren que el grup tenia una estructura jerarquitzada, amb un líder que va participar en la majoria de robatoris que disposava de dos finals de cèl·lula. La policia catalana destaca que tenien una "gran capacitat de reclutament d’especialistes en els robatoris amb força" i ascendent sobre la restan del grup per la seva capacitat de "forçar bona part dels panys existents e el mercat".

A més, els Mossos també remarquen que el grup tenia un "gran coneixement de l’activitat policial", i per això prenien moltes mesures d’autoprotecció. Les detencions es van fer entre el 6 i el 7 de maig i es van fer registres a set immobles que tenia l’organització, dos a Sant Quirze de Besora, tres a Barcelona, un a Badalona i un altre a Esplugues de Llobregat. En un dels domicilis es va trobar un taller on fabricaven les claus mestres i els rossinyols per forçar els panys. També es van intervenir extractors de bombins, mesuradors electrònics de la puresa de diamants o pedres i àcids que s’utilitzen per comprovar la puresa de l’or. Els vuit detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 33 de Barcelona, que va decretar la presó provisional per a tots ells.