Vuit detinguts a Madrid

Intervinguts per primer cop a Europa dos caixers automàtics de bitcoins

Estaven en una empresa de Madrid de compravenda d'efectes informàtics, però que tenia l'única finalitat de blanquejar capital del narcotràfic

cajero bitcoins / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup criminal dedicat al blanqueig de capitals del narcotràfic a través, entre altres mètodes, de la compravenda de criptomoneda, en una operació en la qual han sigut detingudes vuit persones i s’ha confiscat per primera vegada a Europa dos caixers automàtics de bitcoins.

En col·laboració amb Europol i després de diversos mesos d’investigació, l’operació Kampuzo ha culminat amb vuit detencions, totes a Madrid, vuit persones investigades i nou persones jurídiques també imputades per blanqueig de capitals procedents principalment del narcotràfic i pertinença a organització criminal.

Segons informa la Direcció General de la Guàrdia Civil, el més nou de l’operació és que per primera vegada a Europa s’han intervingut dos caixers automàtics de criptomonedes ubicats en una empresa de Madrid de compravenda de criptomonedes, però que tenia l’única finalitat de donar cobertura legal a l’activitat il·lícita.

A més s’han confiscat quatre "carteres fredes", és a dir, dispositius que emmagatzemen part de la cartera de moneda virtual d’un usuari de manera segura, així com 20 "moneders", en què s’ha aconseguit identificar el moviment de més de nou milions d’euros.

Diners del narcotràfic

També s’han intervingut 11 vehicles, 16.800 euros en metàl·lic ocults en un immoble i unes 200 plantes de marihuana dins del domicili d’un dels detinguts.

L’operació Kampuzo és continuació de la denominada Guatuzo, desenvolupada l’estiu passat i que va acabar amb la detenció de 23 persones de nacionalitat espanyola, colombiana i veneçolana pels mateixos delictes, blanquejar diner de la droga amb criptomonedes.

Notícies relacionades

En aquesta segona investigació, l’organització criminal rentava diners del narcotràfic no només a través de monedes virtuals, sinó també per altres mètodes més convencionals com a través de correus humans que ingressaven quantitats de diners en efectiu en comptes bancaris de l’organització o en societats controlades per altres grups criminals. 

L’organització desmantellada també utilitzava testaferros  per a l’obertura i control de societats a Espanya que movien els beneficis de la seva activitat delictiva. De fet, arribaven a fer servir la identitat d’altres persones com demostren alguns DNI de persones alienes a la investigació trobats en els escorcolls.