POLÈMICA DECISIÓ JUDICIAL

El Suprem debatrà en una vista els recursos contra la sentència de 'La manada'

L'alt tribunal fixa la celebració de l'acte el 21 de juny

zentauroepp43084531 manada190206103651

zentauroepp43084531 manada190206103651

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Tribunal Suprem ha fixat per al 21 de juny una vista pública perquè la fiscalia, les acusacions i les defenses de 'La manada' debatin els recursos presentats contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Navarra, de novembre del 2018, que va confirmar les condemnes de nou anys de presó per als cinc joves per delicte d’abús sexual amb prevalença en els Sanfermines de Pamplona del 2016. No és habitual que l’alt tribunal convoqui una vista perquè les parts exposin els seus arguments.

La fiscalia, la víctima, els cinc condemnats i les acusacions populars, exercides per la comunitat foral de Navarra i de l’Ajuntament de Pamplona, van recórrer la sentència. El tribunal que examinarà el cas estarà presidit pel magistrat Andrés Martínez Arrieta i integrat, a més, per Francisco Monterde, Ana Ferrer, Vicente Magro i Susana Polo, aquesta última com a ponent, segons fonts judicials.

El Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) va confirmar el desembre del 2018 la condemna de nou anys de presó a cadascun dels cinc membres de 'La manada', que es troben en llibertat, per un delicte continuat d’abús sexual amb prevalença però amb el vot discrepant de dos magistrats que van entendre que sí que hi va haver agressió sexual, és a dir, violació.

Actituds heroiques

En el seu recurs, la fiscalia demana que cadascun dels cinc acusats siguin condemnats a 18 anys de presó per delictes d’agressió sexual, i argumenta que "no és admissible forçar el dret fins a extrems d’exigir de les víctimes actituds heroiques que inexorablement les conduiran a patir mals majors". Segons la seva opinió, els fets declarats provats en la sentència no corresponen amb un abús sexual amb prevalença com va determinar l’Audiència i va confirmar el TSJN, sinó amb una "intimidació greu".

Notícies relacionades

L’acusació particular, exercida per la víctima, demana també augmentar les penes dels condemnats a l’estimar que van cometre agressió sexual, i sol·licita que, a més, es condemnin dos dels acusats pel robatori del telèfon de la noia.

L’advocat defensor dels quatre acusats, Agustín Martínez Becerra, per la seva banda, es va pronunciar al desembre en contra de la confirmació de les condemnes per abusos sexuals perquè, al seu entendre, les resolucions judicials no s’ajusten a dret. El recurs es basa, entre altres qüestions, en la pressió mediàtica que hauria tingut el tribunal a l’hora de jutjar els cinc joves sevillans. I és que la sentència dictada per l’Audiència de Navarra i la seva confirmació pel TSJN va provocar una àmplia mobilització social.