VIOLÈNCIA MASCLISTA

El CAC denuncia 12 vídeos de Youtube que ensenyen a controlar les dones

L'organisme demana la retirada de tutorials que justifiquen espiar els continguts del mòbil de la parella

El cibercontrol és una pràctica present entre els adolescents, amb un important biaix de gènere

zentauroepp46841962 control movil190506185554

zentauroepp46841962 control movil190506185554 / Photographer Denys Prykhodov

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat la retirada de 12 vídeos de Youtube que justifiquen el cibercontrol de la parella i que presenten tutorials per saber com espiar els continguts del mòbil de la víctima. Com ha denunciat el CAC aquest dimarts a través un comunicat, la majoria d’aquests vídeos, que sumen ja un total de 22,9 milions de visualitzacions, plantegen aquest cibercontrol cap a les dones, mentre que cap capítol assenyala els homes com a objecte d’espionatge.

Segons afirma el president del CAC, Roger Loppacher, els mètodes proposats en aquests vídeos suposen una invasió de la privacitat de la dona i pràcticament cap d’ells (11 dels 12) fan cap referència al caràcter il·lícit de l’espionatge. En molts, en canvi, es recomana accedir al mòbil de la víctima sense el seu consentiment o amb enganys per poder descarregar l’aplicació d’espionatge digital. "Si aquesta mena de vídeos els passessin a la televisió, serien un autèntic escàndol", explica Loppacher a aquest diari. Hi ha més vídeos d’aquesta mena, però els 12 que ha denunciat el CAC són els que tenen els continguts "més perjudicials", així com amb el major nombre de visualitzacions.

En cap d’aquests tutorials denunciats s’identifica el cibercontrol com una conducta d’abús  en l’àmbit de les relacions afectives o com una expressió en el món 'online' de la violència masclista. Són vídeos, a més, dirigits a joves i adolescents. El CAC recorda que, segons l’'Enquesta de violència masclista a Catalunya 2016', el cibercontrol és una pràctica present entre els adolescents amb un biaix de gènere molt important: el 22,1% de les violències masclistes patides per dones fins als 15 anys corresponen a fets vinculats al ciberassetjament i a comentaris o gestos sexuals. Igualment, el 25,1% de les noies reconeixen haver patit control mitjançant el mòbil.

"Normalitzar" la violència

"Aquests vídeos presenten el cibercontrol cap a les dones com una pràctica normal, habitual i legítima en l’àmbit de la parella. A més, proposen vídeos per exercir-lo i, així, normalitzen, en el món 'online', una forma més de violència masclista", alerta Loppacher. El president del CAC també assenyala que el problema s’aguditza perquè aquests vídeos són d’accés lliure en una plataforma (YouTube) que és la principal forma de consum audiovisual entre els joves i els adolescents. Totes aquestes peces audiovisuals tenen un llenguatge habitual i pròxim a aquestes franges d’edat.

"Són continguts especialment greus que poden incidir en un col·lectiu de la població en un moment vital en què es defineixen els models de feminitat i de masculinitat i que, per tant, és bàsic per fomentar models de relació igualitaris entre dones i homes, i evitar qualsevol manifestació de violència masclista", diu.

Notícies relacionades

Des de l’any 2015, any en què el CAC va començar monotorizar continguts d’internet, la institució ha eliminat o condicionat l’accés a un total de 100 anuncis a la web que feien promoció d’altres mals com l’anorèxia  o la bulímia. "L’objectiu és sensibilitzar l’opinió pública,  tenint en compte que aquesta mena de continguts tenen moltes visualitzacions", explica Loppacher, que apunta també que l’auge de les noves tecnologies comporta una proliferació més gran d’aquest tipus d’anuncis. 

El novembre de l’any passat, el Parlament Europeu va aprovar una nova directiva europea de serveis de comunicació audiovisual que, per primera vegada, incorporava internet. "La mateixa Comissió Europea ha dit que el 80% del trànsit d’internet és de contingut audiovisual", conclou Loppacher.