mort digna

L'ONU prohibeix desconnectar un francès en estat vegetatiu

El Tribunal Europeu de Drets Humans havia autoritzat que es posés fi al seu tractament

fcasals48013274 files  a file handout photo taken in september 2013 by the p190505142325

fcasals48013274 files a file handout photo taken in september 2013 by the p190505142325

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat ha sol·licitat a França que suspengui qualsevol decisió sobre la paralització del tractament que manté amb vida el tetraplègic en estat vegetatiu Vincent Lambert a l’espera que s’examini el fons del cas.

Així ho va confirmar un dels advocats dels pares del pacient, Jérôme Triomphe, que va acudir a aquesta instància internacional després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) la setmana passada es pronunciés a favor de desconnectar Lambert, tal com ho havia sol·licitat la seva dona.

França va firmar el 2010 la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CRPD, segons les seves sigles en anglès) i el seu Protocol Opcional, per la qual cosa, segons va remarcar Triomphe en declaracions a Efe, està obligada a seguir la decisió del comitè, que va ser comunicada a les parts aquest divendres.

L’Estat disposa ara d’un període de sis mesos per presentar les seves observacions, segons recorden els mitjans. “Hi haurà intercanvis contradictoris entre França i nosaltres. A la pràctica, la instrucció del cas dura anys”, va afegir l’advocat.

El cas s’ha convertit al país en model del debat sobre els tractaments al final de la vida i la mort digna. Fins i tot en la seva família hi ha partidaris (els pares, la germana i un germanastre) i opositors (la dona, cinc germans i germanes i un nebot) de mantenir-lo viu de forma artificial.

Onze anys paralitzat

Lambert, de 42 anys i infermer psiquiàtric de professió, va patir un accident de trànsit el 2008. El traumatisme cranioencefàlic el va deixar tetraplègic i absolutament dependent. El 2011, els metges van descartar tota possibilitat de millora i el 2014 el seu estat va ser qualificat de vegetatiu.

Notícies relacionades

Els seus pares, de profundes creences religioses, sempre han defensat el seu dret a la vida i consideren que desconnectar-lo suposaria un tracte inhumà o degradant, i per això en els últims anys han esgotat tots els recursos judicials possibles.

El Consell d’Estat, la màxima instància de la justícia administrativa de França, ha autoritzat en dues ocasions d’aturar l’alimentació i hidratació artificials de Lambert, i la decisió del TEDH, elevada després al comitè de l’ONU, s’havia pronunciat en aquest mateix sentit.