REINTRODUCCIÓ D'UNA ESPÈCIE

Primer naixement d'ossos al Pirineu occidental en 15 anys

Les càmeres capten també dos exemplars joves jugant a la neu a la zona catalana

Els experts calculen que aquest any podrien haver nascut entre 10 i 15 noves cries

itraa 05dlfldv4w / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les càmeres del programa Piros Life, el pla que tutela la Generalitat per a la reintroducció i l’afermament de la població d’ossos bruns al Pirineu, han captat recentment les primeres imatges després de la hibernació. Es tracta de dos exemplars joves, d’entre dos i tres anys, que juguen a la neu en un bosc que no ha sigut identificat, després de sortir del cau on han passat els mesos de fred.

També aquests dies, agents de l’Oficina Nacional de Caza i Fauna Salvatge (ONCFS) francesa han albirat dos cadells d’os acompanyant l’ossa Sorita, que va ser alliberada a la zona del Bearn el 2018 procedent d’Eslovènia. A mitjans d’abril, els tècnics forestals gals van confirmar amb els seus prismàtics com l’ossa caminava per la neu amb les dues cries. En cas de confirmar-se que són efectivament seves, aquest seria el primer naixement d’ossos en 15 anys en aquest sector del Pirineu, segons ha informat la Fundación Oso Pardo.

A més, al mateix sector on es troba la Sorita, al municipi francès de Sasòs, s’han localitzat rastres, concretament empremtes a la neu, d’un altre os entre els dies 17 i 20 d’abril. Podria tractar-se de l’os Rodri, que sol fer incursions en aquella zona.

De 10 a 15 noves cries

Els tècnics del programa de reintroducció de l’espècie al Pirineu estimen, a partir de la informació registrada la tardor passada (abans que comencés la hibernació), que aquest 2019 podrien haver nascut a la serralada entre 10 i 15 nous exemplars, una xifra que es podrà anar confirmant en les pròximes setmanes a mesura que vagi abandonant la hibernació. 

L’any passat, el cens elaborat per l’organització Pays de l’Ours parlava de la presència d’uns 40 exemplars: quatre mascles establerts al Pirineu occidental (a la zona de Navarra i el Bearn francès) i 36 més a l’àrea del Pirineu central (entre Lleida i el limítrof departament francès de l’Ariège). D’aquests últims, segons les mateixes informacions, 15 eren femelles; set, mascles; 13 més, exemplars joves encara no adults, i els cinc restants, cadells d’os nascuts el 2018.

Atac a una ovella

Notícies relacionades

Coincidint amb la sortida dels ossos dels seus punts d’hibernació, el Conselh Generau d’Aran, l’organisme de govern comarcal aranès, ha informat del que possiblement seria el primer atac d’aquests animals bestiar a la vall aquest 2019. Es tractaria, segons el Conselh, d’una actuació del polèmic os Goiat, que alliberat a la zona el 2016 i que hauria matat a Bausen una ovella i la seva cria, de tot just un mes, per alimentar-se després del període d’hivern.

El Conselh ha reclamat en reiterades ocasions que en Goiat, un os que considera extremadament voraç i perillós, sigui capturat i reexpedit a Eslovènia, d’on és oriünd.

Temes:

Óssos Pirineus