Els impagaments de la Generalitat forcen les entitats d'infància a retallar despeses

Almenys dues fundacions de centres de menors tutelats han anunciat als seus empleats que no cobraran el mes d'abril

La Confederació confirma que la Generalitat encara no ha pagat ni un servei de menors en risc social

zentauroepp46849615 febrero del 2019  imagenes tomadas en el interior del centro190430205135

zentauroepp46849615 febrero del 2019 imagenes tomadas en el interior del centro190430205135

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alguns treballadors dels centres de menors concertats cobraran amb retard el sou del mes d’abril. Aquest diari ha tingut accés a un comunicat d’una de les fundacions més importants que gestiona aquests centres, la cooperativa EDUVIC. Fonts del sistema de protecció confirmen que hi ha tres entitats més que tampoc poden pagar els salaris com estava previst i moltes d’altres han deixat de pagar alguns serveis. La causa: la Generalitat continua sense abonar el concert d’aquests centres, tal com va avançar EL PERIÓDICO fa tres setmanes. El Govern català assegura que aquest dimarts ja han començat a pagar factures endarrerides i agraeix la "professionalitat" de les entitats.

"Aquest mes no podrem pagar les nòmines com és habitual a causa, exclusivament, del retard de pagaments de la Generalitat". Així és com acaba una carta que ha enviat la direcció financera de la cooperativa EDUVIC, que gestiona diversos centres de menors, entre els quals hi ha alguns equipaments d’emergència per a adolescents migrants que no tenen família a Catalunya.

El problema es deu al fet que l’Executiu català no ha abonat les factures dels centres de protecció de menors d’aquest any. "Fins avui no us havia repercutit perquè hem aguantat amb els crèdits dels bancs", explica l’entitat als seus treballadors. I afegeix que els responsables de l’Administració "van informar que a l’abril rebríem els ingressos de totes les factures, però ahir, 29 d’abril, va arribar la notícia que a causa de la demora no ingressaran l’import fins al cap d’uns 20 dies". 

EDUVIC no és l’única entitat que ha hagut de prendre aquesta brusca decisió. Hi ha almenys una altra entitat que també ha informat els seus treballadors que no els poden pagar amb puntualitat aquest mes d’abril i n’hi ha dues més que pagaran, només, una part del sou. Ho expliquen a aquest diari fonts socials, que calculen que n’hi podria haver moltíssimes més d’afectades, perquè aquestes entitats són les que ho haurien comunicat a les federacions superiors. Altres centres concertats que atenen menors tutelats per la Generalitat expliquen que, abans que deixar sense sou els seus treballadors, han prioritzat deixar de pagar altres factures, per exemple, els locals on viuen els nens. 

Deute milionari

El deute de la Generalitat amb el sistema de protecció de menors podria arribar ja als 40 milions d’euros, segons càlculs aproximats. La Generalitat continua sense aportar dades dels diners afectats. El problema sorgeix perquè el Govern català va voler crear un nou sistema de finançament molt més àgil per al sector. Però els centres de menors encara no han cobrat, tot i que sí que ho han fet, per exemple, les entitats de persones amb discapacitat. Ho confirmen fonts de La Confederació, la patronal del tercer sector.

Aquestes mateixes fonts sí que expliquen que la setmana passada l’Executiu català va permetre que les entitats socials poguessin començar a emetre factures del gener, febrer i març. "Ens han dit que a finals de maig pagaran tots els retards". El problema és que moltes entitats han de pagar, a més, els interessos dels crèdits que han demanat. I aquests diners no computaran; s’hauran de menjar amb patates. 

Afers Socials insisteix en la provisionalitat

"Hem creat un nou sistema de contractació i pagaments que ha generat retards", expliquen des de la Conselleria d’Afers Socials, que insisteix que es tracta d’una "situació conjuntural" que es resoldrà en les pròximes setmanes. De fet, aquest sistema d’acreditacions, segons expliquen fonts d’aquest departament, ha de servir per a un procés "més transparent i sostenible" de pagaments. Dilluns passat es va reunir el comitè d’acreditacions i, diuen des de la Generalitat, que aquest dimarts han autoritzat els primers pagaments. "S’ha de resoldre en les pròximes setmanes", afegeixen.

"El nostre compromís és pagar a totes les entitats que presten serveis", asseguren fonts de la conselleria. Per això, fins que el deute no quedi a zero, volen fer un "reconeixement al compromís i a la professionalitat de les entitats que treballen a favor de la infància. 

Els menors migrants, en risc

La Confederació calcula que un 40% de les 2.557 places que s’han obert d’urgència per atendre els adolescents migrants que arriben a Catalunya sols, sense ningú que se’n pugui fer càrrec, no estan inscrites en la cartera de serveis socials. Això implicaria que almenys un miler de places no es poden facturar de cap manera fins que la Generalitat no les inscrigui en el registre. Sumats els mesos de gener, febrer i març, el deute amb aquests nois es podria situar al voltant dels 10 milions d’euros. 

Notícies relacionades

"Si no es resol immediatament, el sistema esclatarà, i més quan comenci el bon temps", apunten algunes fonts socials. D’una banda, perquè moltes entitats, com és el cas d’EDUVIC, van optar per crear centres per a aquests menors després que la Generalitat hagués insistit que s’havia d’ajudar en aquest repte de país a l’estiu. El que sí que es plantegen algunes fundacions és no tornar a obrir més centres ni atendre els encàrrecs del Govern si no se’ls garanteix un recolzament financer.

La Generalitat assegura que els fluxos migratoris "alteren el sistema de gestió" de l’Administració. I fan una crida al Govern espanyol perquè "gestioni i informi" de les arribades per poder atendre-les correctament. Aquest any es preveu que arribin a Catalunya 5.500 menors migrants. Aquests primers tres mesos, la Generalitat ha acollit 634 menors migrants sense referents. Són 216 més que l’any passat, un increment del 66%

Temes:

DGAIA