Una dona es desperta després de 27 anys en coma

Munira Abdulla, dels Emirats Àrabs, va patir una dura lesió cerebral el 1991 al protegir el seu fill en un accident de trànsit i va recuperar la consciència gairebé tres dècades després a Alemanya

zentauroepp10295035 internacional la india  turismo m dico en la india    escane190426105803

zentauroepp10295035 internacional la india turismo m dico en la india escane190426105803

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com cada dia, Munira Abdulla va anar a l’escola a recollir al seu fill Omar, que tenia 4 anys. De tornada a casa, a Abu Dhabi, van patir un greu accident de trànsit. El seu vehicle va impactar contra un autobús. Munira va protegir el seu fill amb el cos i va evitar que patís danys majors, però ella es va fer una greu lesió cerebral que la va deixar en una espècie de coma durant gairebé tres dècades. “Estàvem asseguts a la part del darrere”, va explicar Omar al diari dels Emirats Àrabs ‘The National’. “Quan va veure que anàvem a xocar em va abraçar per protegir-me de l’impacte”. Era el 1991 i ella tenia tan sols 32 anys.

Postrada al llit enestat vegetal, Munira va passar per especialistes als Emirats Àrabs Units i al Regne Unit, però no va ser fins al juny de l’any passat que va recuperar els sentits. Ingressada a la clínica Schoen de Bad Aibling, 50 quilòmetres al sud-est de Munic, la dona es va ‘despertar’ 27 anys després de protegir el seu fill de la col·lisió amb un autobús. Al seu costat, Omar té 32 anys, els mateixos que la seva mare quan va patir aquesta greu lesió cerebral.

Aquest impactant cas s’ha fet conegut mundialment en l’última setmana després que ‘The National’ relatés els detalls d’aquest impactant i complex cas. “El nostre objectiu principal era donar a la seva fràgil consciència l’oportunitat de desenvolupar-se i prosperar”, va explicar el seu neuròleg a Alemanya, el doctor Ahmad Ryll.

Gairebé un any després de recuperar parcialment la consciència, Munira continua fent un tractament per tornar a la seva antiga vida mentre el seu fill, que l’ha cuidat durant aquests anys, dona les gràcies pels missatges de recolzament que ha rebut.

Mínima consciència

L’impacte ocorregut el 1991 va danyar severament el cervell de Munira i la va deixar en un estat de coma vegetal, de mínima consciència. La dona podia obrir els ulls i observar el seu fill, però no era capaç d’articular cap paraula ni realitzar altres interaccions. Això és el que li va permetre començar a recuperar-se. “Cap pacient es desperta després d’un coma de 27 anys”, explica Friedemann Müller, una de les seves doctores a Baviera, al diari alemany ‘Der Spiegel’. En l’estat de coma més greu la víctima no té consciència.

Durant anys, Munira va estar connectada a tubs que l’alimentaven i els metges li realitzaven fisioteràpia per evitar que els músculs se li atrofiessin. Segons apunta ‘The National’, l’abril del 2017 Munira va ser traslladada a Alemanya a compte del govern dels Emirats, que va conèixer els conflictes de la família.

Cas inusual

Notícies relacionades

En la que havia de ser la seva última setmana a la clínica va succeir l’inesperat quan, al seu costat, Omar es va veure involucrat en una discussió. “Va començar a fer sorolls estranys”, explica el seu fill. “Tres dies més tard em vaig despertar amb algú dient el meu nom. Era ella”. Com constata Müller, el seu cas és “molt inusual, tot i que no únic”.

De tornada a Abu Dhabi, Munira intenta refer-se mentre segueix els seus tractaments de rehabilitació a l’hospital Mafraq. Un informe de l’últim mes va assenyalar que ara ja “és capaç de comunicar-se de manera molt raonable, especialment en situacions familiars”. En cadira de rodes, ja ha pogut visitar la gran mesquita de Sheikh Zayed, que es va construir 16 anys després del seu accident. Omar celebra ara haver explicat la seva història: “No s’ha de perdre l’esperança en els teus éssers estimats”.