Avenç tecnològic

Científics proven en porcs un marcapassos que funciona sense piles

Fins ara només s'han pogut provar en animals petits i amb models cel·lulars amb baixa demanda d'energia

zentauroepp47795265 cerdos marcapasos190424103644

zentauroepp47795265 cerdos marcapasos190424103644

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un equip d’experts ha implantat en porcs adults un marcapassos que funciona sense piles i que extreu l’energia de la moció cardíaca, segons un estudi divulgat en l’últim número de la revista 'Nature' publicat aquest dimarts.

En concret, l’anàlisi de la publicació britànica detalla com un grup de científics ha desenvolupat un generador implantable capaç d’extreure la suficient energia de l’impuls cardíac per fer funcionar un marcapassos comercial.

Els experts de l’Institut de Tecnologia de Geòrgia, a Atlanta (Estats Units) i de l’Institut de Nanoenergia i Nanosistemes de l’Acadèmia de les Ciències de Pequín (Xina) van demostrar, a més, com aquest aparell implantable també era capaç de corregir irregularitats en el ritme cardíac dels animals.

Els marcapassos actuals i altres dispositius mèdics semblants funcionen amb piles que inflen, són rígides i tenen una curta durada.

Arrítmia sinusal

Els aparells implantables i automàtics capaços d’extreure l’energia poden utilitzar-se per a la regulació fisiològica, si bé fins ara tan sols s’han pogut provar en animals petits i amb models cel·lulars amb baixa demanda d’energia.

En aquesta ocasió, els experts Zhou Li i Zhong Lin Wand, coautors de l’esmentat estudi, van desenvolupar un generador capaç d’extreure la suficient energia de la moció cardíaca per fer funcionar el marcapassos comercial.

Segons la recerca, l’extractor d’energia, que funciona juntament amb una unitat de gestió energètica i el marcapassos, és biocompatible i mecànicament resistent.

Els autors van provar amb porcs que els seus sistemes implantables no només eren capaços d’aconseguir un ritme cardíac sinó que també podien corregir l’anomenada arrítmia sinusal i prevenir el deteriorament en condicions mèdiques com l’aturada sinusal o la fibril·lació ventricular, que podrien arribar a causar la mort.

En humans caldrà esperar

Aquest sistema, segons adverteixen, encara no pot aplicar-se en humans fins que la mida, l’eficiència i la bioseguretat a llarg termini s’optimitzin.

Notícies relacionades

No obstant, van detectar en els seus experiments que l’energia extreta de cada cicle cardíac era més gran que la que es necessitaria per als humans.

A més, la recerca suggereix que aquesta tecnologia podria tenir una àmplia gamma d’aplicacions en medicina, com l’enginyeria de teixits, la regeneració de nervis i la diferenciació de cèl·lules mare.