SEGONS LA NECRÒPSIA

La balena morta a Tossa va ser envestida per un barco

L'animal tenia un tall profund al llom i sis costelles trencades

undefined47876701 l exemplar de balena que va apar ixer a la platja de tossa d190424185737

undefined47876701 l exemplar de balena que va apar ixer a la platja de tossa d190424185737 / Cedida a l ACN

1
Es llegeix en minuts
ACN

Un barco va envestir la balena Bec de Cuvier que va aparèixer morta a la platja de Tossa dijous passat, segons ha confirmat la necròpsia practicada a l’animal a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El cos de l’exemplar, de cinc metres i mig de longitud, presentava un tall profund a la pell del llom d’uns 25 centímetres i tenia sis costelles trencades per l’impacte. 

Les balenes Bec de Cuvier són una espècie protegida i difícil d’observar perquè viuen lluny de la costa. És la tercera vegada que es té constància d’un exemplar similar a la costa catalana. Anteriorment es van trobar el 2015, una a Mataró i una altra a Salou.

L’exemplar va aparèixer a la platja de Tossa dijous passat. El cos d’agents rurals va donar l’avís a la tarda, però va decidir deixar la balena on era pel mal temps a la zona. 

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori es va encarregar de coordinar l’operatiu de recollida. Divendres al matí l’onatge va arrossegar l’animal fins a la platja Garbí, una zona de difícil accés, i des de Territori van optar per remolcar-la fins a Blanes amb una embarcació de Salvament Marítim. 

Des d’allà, un camió grua la va treure de l’aigua i la va portar a un edifici de la UAB per a la necròpsia. Abans d’analitzar-la li van treure algunes vèrtebres que s’utilitzaran per a la investigació científica.

La intenció és traslladar-les al mar amb altres restes de cetacis i el Laboratoire d’Ecogéochimie des Environnements Benthiques (LECOB) francès farà el seguiment de com es descomponen les restes de grans animals a gran profunditat marina.

Notícies relacionades

La Xarxa de Rescat ha comptabilitzat 45 cetacis encallats al litoral de Catalunya. D’aquests, 40, majoritàriament dofins, van arribar morts al litoral i només cinc dofins encara eren vius tot i que van acabar morint a la costa. 

Per comarques, vuit van arribar al Tarragoní, set a l’Alt Empordà, cinc al Baix Empordà, cinc al Garraf, tres al Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Montsià, Baix Camp i Baix Penedès, i dos al Baix Ebre.

Temes:

Catalunya