la batalla per l'eutanàsia

La fiscalia rebutja que una jutge de violència masclista porti el cas de l'home que va ajudar a morir la seva dona

En el seu escrit explica que van ser uns "fets comesos per petició expressa" de María José Carrasco i "atesa la malaltia que patia"

5783abda-ad3a-4e5d-9dea-52ae30a5705e-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

La fiscalia ha remès un escrit a la jutge de violència sobre la dona 5 de Madrid en què rebutja que s’encarregui d’investigar els fets ocorreguts el passat dia 3, quan Ángel Hernández va ajudar la seva dona, María José Carrasco, a suïcidar-se.

Després de la inhibició d’un jutjat d’instrucció que va remetre els fets a la jutge de violència sobre la dona, la fiscalia explica en el seu escrit que Ángel Hernández va ajudar la seva dona a ingerir una substància per acabar amb la seva vida, però van ser uns "fets comesos per petició expressa" de María José Carrasco i "atesa la malaltia que patia".

Per la fiscalia, el Jutjat número 5 de violència sobre la dona no té competència per conèixer el present assumpte, perquè les diligències obertes arran de la mort de María José Carrasco tenen per objecte la comissió d’un delicte de cooperació al suïcidi.

El Ministeri Públic insisteix que "des del primer moment hi havia la constància que María José Carrasco, afligida d’una greu, dolorosa i incurable malaltia que la feia totalment dependent, va manifestar repetidament el seu desig de morir d’una forma lliure, pública i conscient". Afegeix que la dona va demanar al seu marit l’ajuda necessària que necessitava per dur a terme el seu desig de morir, i “l’investigat va accedir a posar fi a aquest sofriment que arrossegava des de feia trenta anys”.

D’aquesta manera, "no es pot raonablement sostenir l’existència d’aquest context de dominació i de relacions d’asimetria i de poder sobre la dona que perfila i defineix la violència de gènere", afegeix.

La fiscalia remarca que "Ángel Hernández va accedir a la decisió de la seva dona, una cosa totalment aliena a la idea de dominació i de relacions asimètriques".

Pel Ministeri Públic "han quedat acreditades des de l’inici del procediment aquestes coordenades radicalment diferents a les que fa referència la jurisprudència i que l’allunyen de l’àmbit i de l’esperit de la violència de gènere i de la competència dels jutjats de violència sobre la dona".

Assenyala que "es tracta d’una cooperació al suïcidi o, el que és el mateix, auxili a un desig exprés, manifest i palès de la persona morta, sense que hi hagi cap situació de submissió per part d’ella".

La fiscalia manté que la conducta d’Ángel Hernández no suposa una manifestació de supremacia ni de subordinació de la seva dona i recorda que es va ocupar personalment de l’atenció personal de María José durant el patiment de la seva greu malaltia fins a la seva mort.

En aquest sentit, el Ministeri Fiscal incideix que la mort de Carrasco ha suposat un acte de cooperació a una decisió lliurement pactada i meditada per la pròpia morta sense que s’hagi doblegat la seva voluntat.

"Això sense perjudici de les responsabilitats penals que es puguin derivar, però sense que en cap cas es tracti d’un supòsit que hagi de ser incardinat en els actes de violència de gènere", recalca.

Notícies relacionades

La fiscalia explica que "fins i tot entenent la violència d’una manera àmplia com qualsevol activitat humana més o menys agressiva en detriment d’una persona i contrària a la seva voluntat, difícilment tindria encaix en els fets que s’estan instruint en aquesta causa".

"Considerar aquests fets com a violència contra la dona és contradictori amb les finalitats perseguides pel legislador a més d’enviar un missatge distorsionat a la societat sobre quina és la raó i el seu contingut", conclou.

Temes:

Eutanàsia