La seguretat viària

Trànsit reforça els controls d'alcohol i drogues per baixar els accidents

Els Mossos fan uns 60.000 anàlisis des de començament d'any amb 3.000 resultats positius

Les patrulles canvien la ubicació dels llocs per sorprendre els conductors

abertran47838022 21 4 2019   control dels mossos d esquadra  d alcoholemia i 190421132811

abertran47838022 21 4 2019 control dels mossos d esquadra d alcoholemia i 190421132811 / Anna Mas Talens

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El Servei Català de Trànsit ha decidit reforçar els controls d’alcohol i drogues a les carreteres catalanes com una de les eines per frenar la sinistralitat, que se suma a més vigilància de les vies amb 80 vehicles camuflats i dos helicòpters i un avió. Els controls, que requereixen el desplegament de més agents en un mateix punt, es mantenen durant tota la Setmana Santa. Només aquest any s’han ja s’han fet uns 60.000 anàlisis, 3.000 d’aquests amb resultat positiu. 

Fins aquest Dilluns de Pasqua s’hauran instal·lat només aquests últims 10 dies (des de Divendres de Dolors) 373 punts de control d’alcohol i drogues com el que aquest matí s’ha muntat a la sortida de l’AP-7 a Cardedeu, a la rotonda de la carretera C-35, dins del terme municipal de La Roca del Vallès.

Dos mossos contrasten el resultat d’una primera alcoholèmia amb un mesurador més precís a la furgoneta d’atestats. / ANNA MAS

El dispositiu, en què han participat una dotzena d’agents en sis vehicles, s’ha muntat a les 6.30 del matí amb l’objectiu de controlar els conductors que tornaven de les zones de lleure del Maresme. A la mateixa zona policial hi havia tres altres controls similars. «Anem canviant d’ubicació perquè els conductors no sàpiguen on serem», ha indicat la Montse, la cap responsable del de La Roca.

Impedir fugides

Els mossos al seu comandament instal·len els cons i els cotxes patrulla en plena rotonda, de manera que els vehicles no poden desviar-se quan veuen els llums blaus. Tot i això, per si algú tenia la temptació de fugir o fer marxa enrere, un cotxe camuflat o Espiell, amb dos agents dins, vigila el carril d’arribada perquè ningú intenti saltar-se el control com passa finalment. Un turisme en què viatgen uns joves fa marxa enrere, però és interceptat per la patrulla camuflada i convidat a passar pel filtre policial. Dona positiu.

«Sempre posem algun vehicle de reacció per sortir darrere del cotxe que pretengui esquivar el control», explica la cap. De les 23 alcoholèmies fetes pel seu equip entre les 6.30 i les 8.00 hores, tres donen positiu (dos són objecte de multa administrativa i una se salda amb sanció penal al ser massa alta). En la mateixa operació els agents van fer un narcotest, o control de drogues, que va donar negatiu. «La proporció de positius ha sigut la normal en un servei d’aquest tipus», va explicar la responsable policial.

Un conductor se sotmet a una alcoholèmia, aquest Diumenge de Pasqua al matí, a La Roca del Vallès. / ANNA MAS

Els tres conductors que donen positiu han d’esperar en una desviació que algú vingui a recollir-los, ja que no se’ls permet conduir. Són dos nois i una noia. Un dels homes confessa a aquest diari que havia pres «dos cubates» . «És que fa poc que me’ls vaig prendre i per això he donat positiu. Però no m’afecta per conduir», afirma, alhora que critica que aquests controls «només es muntin per agafar els que surten de les discoteques». «Nosaltres hem d’agafar el cotxe per anar del Valls al Maresme», es lamenta, tot i que admet que alguns amics fan torns quan surten de marxa perquè un no begui res i s’encarregui de portar la resta.

L’únic conductor a qui se li fa el test de drogues, que serveix per detectar cocaïna, cànnabis, opiacis i metaafentamines, va donar negatiu. «Venia de l’aeroport de deixar a la meva nòvia i, tot i que de vegades he fumat maria, fa tres dies que no ho faig», explica, conscient que a diferència de l’alcohol, la resta de drogues deixa rastre diversos dies a l’organisme i són detectades pel narcotest, el contrast del qual es fa en un laboratori.

Olor i pupil·les

Notícies relacionades

L’agent de selecció, com se’l denomina, és qui demana al conductor que baixi la finestreta i decideix si el desvia per fer-lo bufar a l’etilòmetre o posar saliva en un detector de drogues. «Els faig una pregunta i em fixo en si el cotxe fa olor d’alcohol, en si la resposta que dona és coherent i en els seus ulls», diu. Unes pupil·les dilatades són símptoma d’anar col·locat, tot i que en el d’aquest matí aquesta pista ha fallat.

Un exemple de la importància que Trànsit dona a aquests controls és l’elevat nombre de proves fetes. L’any passat es van muntar 30.973 punts de control, en què es van fer 205.723 anàlisis i 9.725 van donar positiu. Només des de començament d’any, ja s’han fet 8.875 controls, amb 58.609 lectures i 2.167 positius d’alcohol i 1.470 positius d’altres drogues.