METEOROLOGIA ADVERSA

El temporal fueteja la costa mediterrània

Les ratxes superen els 100 quilòmetres a les Balears i la Comunitat Valenciana

Ayuntamiento Albacete trabaja para restablecer la normalidad tras la caída de una quincena de árboles en varias zonas

Ayuntamiento Albacete trabaja para restablecer la normalidad tras la caída de una quincena de árboles en varias zonas / Europa Press

6
Es llegeix en minuts
Efe

Les comunitats de València i Múrcia estan patint aquesta Setmana Santa les pluges més copioses registrades en un mes d’abril en els últims 50 anys, un temporal que ha deixat a la zona del sud-est espanyol fins a 170 litres per metre quadrat (el cas de Torrevieja, Alacant) i que aquest diumenge amenaça de seguir igual. També a les Balears s’han registrat ratxes de vent de més de 100 km/h.

I a Catalunya, el vent afecta sobretot les comarques del sud, amb nombroses sortides dels bombers i la circulació de trens interrompuda a la línia R16 entre Vandellós i Tarragona per la caiguda d’una línia elèctrica. La incidència afecta Rodalies i els trens de llarga distància del Corredor Mediterrani. 

La prealerta per vent, activada per Protecció Civil, es manté davant de la previsió que el vent de gregal continuarà bufant amb força fins aquest diumenge, especialment al litoral central, el Camp de Tarragona i les comarques del centre de Catalunya.

Protecció Civil ha informat que es manté també l’alerta del Pla Inuncat per l’estat del mar, que es preveu que segueixi alterat demà diumenge i dilluns, amb ones de fins a 2 metres d’altura, com les que han colpejat la costa de Sitges (Barcelona). Tota la costa catalana es veu afectada per l’onatge, que és especialment virulent al sud de la comunitat, a la Costa Daurada i a les comarques del litoral barceloní.

209 avisos a Catalunya

Els bombers han atès des d’ahir un total de 209 avisos relacionats amb el vent a tot Catalunya, tot i que cap d’ells ha sigut greu.

Entre ells, destaca el que van dur a terme ahir a la platja de Santa Cristina, a Lloret de Mar (Girona), on els bombers van evacuar en helicòpter un excursionista ferit després de caure a unes roques.

Aquesta tarda, els bombers han treballat en l’extinció d’un incendi de vegetació a la muntanya de Montardit de Baix, a Sort (Lleida).

El fort vent també ha sigut la causa més probable de l’avaria de subministrament elèctric que ha provocat aquesta tarda la interrupció del servei de trens entre Vandellòs i Cambrils, a Tarragona.

Aquesta incidència ha alterat el servei de la línia R16 de Rodalies i dels trens de llarga distància del Corredor Mediterrani des de les 16.45 hores, i ha obligat a preparar un servei alternatiu per carretera entre l’Ametlla i Cambrils. Fonts de Renfe han assegurat que el problema de subministrament elèctric ha afectat 15 trens i uns 2.000 viatgers.

Borrasca atlàntica

Tot i que la Setmana Santa va començar amb bon temps a gairebé tot el país, a mesura que han anat avançat els dies l’ambient assolellat s’ha vist truncat per la presència d’una borrasca atlàntica que ha portat una baixada de les temperatures, pluges i vent fort.

Aquest empitjorament del temps s’ha centrat en el Mediterrani i en punts del sud peninsular, on avui, per exemple, províncies com Alacant, Castelló, València, Múrcia i Almeria s’han despertat en alerta groga per fenòmens costaners, vent i/o fortes precipitacions; el sud de la Comunitat Valenciana i Múrcia viuen el temporal de vent més gran i pluja en un mes d’abril en 50 anys.

Les conseqüències: els ports de València, Sagunto i Gandia tancats al trànsit marítim, carrers inundats i tancats, arbres caiguts i suspensió de processons i d’algun míting, com el que anava a comptar amb la intervenció del coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, en el centre cultural Las Cigarreras a Alacant.

Dos ferits a Oriola

Perquè en aquesta província s’han registrat, per exemple, ratxes de vent de 85 quilòmetres per hora i, a més de l’ocorregut a Torrevieja, a Oriola s’han recollit gairebé 40 litres. Precisament en aquest últim municipi la caiguda d’un mur d’una casa abandonada ha provocat que dos homes resultessin ferits.

Fonts policials assenyalen que es tracta de dues persones sense llar que s’havien refugiat del temporal; una d’elles, un home de 50 anys, ha resultat ferit lleu i ha estat traslladat a l’hospital, i l’altre, de 37 anys i també ingressat, té pronòstic reservat.

A més, els bombers dels tres consorcis han tingut nombroses intervencions, especialment per la caiguda d’arbres i cornises i per sanejaments.

Rescats a Alacant

A Alacant, els bombers han rescatat quatre persones de tres vehicles, uns dels quals havia caigut en una sèquia a Oriola i els altres dos en rambles inundades situades a Novelda i Sax, tot i que cap d’elles ha patit danys.

A Torrevieja, on Emergències de la Generalitat Valenciana ha establert la preemergència Situació 1 per risc d’inundacions, les pluges registrades en les últimes 24 hores han deixat 170 litres per metre quadrat i tallats els principals accessos a la ciutat, segons la Policia Local.

L’Ajuntament d’aquest municipi ha constituït el Centre de Coordinació Municipal per coordinar el dispositiu de seguretat i, segons ha explicat a EFE l’alcalde, José Manuel Dolón, ha sigut desallotjada la zona d’acampada de Lo Albentosa i suspès el transport urbà, i s’ha recomanat a la població que no surti de casa.

Rescats a Múrcia

Fortes pluges també a Múrcia, on els pluviòmetres de la Confederació Hidrogràfica del Segura han recollit en les últimes 24 hores fins a 107 litres per metre quadrat a la seva estació d’El Palmar (Múrcia), i a la rambla de Benipila, al seu pas per Cartagena, les quantitats han sigut de 108.

Això ha provocat caiguda d’arbres i que una dotzena de persones haguessin de ser rescatades dels seus cotxes.

A Almeria s’ha hagut de tancar una carretera per neu –a l’altura d’El Haza de Riego– i a Albacete els bombers i Guàrdia Civil han hagut d’intervenir en la retirada de diversos arbres.

Vendaval a les Balears

Així mateix, a les Balears, en concret en la Serra d’Alfàbia (Bunyola), al nord de l’illa, s’han registrat les ratxes de vent més fortes, de fins a 112 quilòmetres per hora, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet); 80,3 al radar de Llucmajor i 79,6 km/h a l’aeroport de Palma, al sud.

Altres ratxes significativament fortes s’han registrat a Banyalbufar (79,2 km/h); el Dic de l’Oest de Palma (78,1) o a l’aeroport d’Eivissa (72,4), segons les dades del centre territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) recollides en les últimes dotze hores (fins a les 18.00 hores de dissabte).

A més, la boia del port de Maó va registrar ones de 6,88 metres d’altura a les 20.00 hores de divendres i de 6,17 metres a les 5.00 hores d’aquesta passada matinada

El vent ha ocasionat caigudes de diversos arbres en diferents punts de les illes al llarg de la jornada, ha interromput temporalment el trànsit marítim entre Eivissa i Formentera i ha deixat quatre embarcacions a la deriva i encallades a Calvià, entre altres incidències.

Tempestes per a diumenge

Per a demà, l’Aemet preveu que l’estabilitat més gran es doni en la meitat est peninsular, Balears, àrea de l’Estret i Melilla, amb precipitacions que podran ser localment fortes i amb tempestes a l’àrea mediterrània, i a més ser persistents en punts del sud-est peninsular.

Notícies relacionades

Les precipitacions seran poc probables en la meitat occidental peninsular, afectant segurament només de forma ocasional zones de muntanya.

Quant a les temperatures, s’espera que descendeixin de forma acusada en la meitat nord.

Temes:

Múrcia