DEMANA A LA UE UNA INVESTIGACIÓ

França alerta sobre el risc de l'ibuprofèn davant d'algunes infeccions

L'Agència Francesa del Medicament apunta que aquest fàrmac pot agreujar malalties que en teoria pretén tractar

ibuprofeno-1428938721942

ibuprofeno-1428938721942

1
Es llegeix en minuts

L’Agència Francesa del Medicament (ANSM) ha advertit metges i pacients dels riscos  que ha constatat per l’ús de l’ibuprofèn i del ketoprofèn, que poden agreujar infeccions que aquests mateixos fàrmacs pretenen tractar. Així mateix, l’ANSM ha demanat una investigació sobre aquests medicaments en l’àmbit europeu.

Un portaveu de l’Agència Espanyola de Seguretat del Medicament i dels Productes Sanitaris (AEMPS) ha explicat que "a petició francesa" es durà a terme una anàlisi col·legial amb els seus homòlegs europeus. Les autoritzacions dels medicaments es fan per a tot Europa, no només per a França, i és en aquesta escala en la qual s’ha de fer una reavaluació de la relació risc-benefici d’aquests productes.

L’ANSM, que el juny passat havia llançat una investigació farmacològica encarregada als seus centres de Tours i Marsella, ha recomanat utilitzar el paracetamol com a alternativa a l’ibuprofèn i el ketoprofèn en cas de dolor o febre. Sobretot quan es tracti d’una infecció com angines, rinofaringitis, otitis, tos, infecció pulmonar, així com per a una lesió cutània o varicel·la.

Consells de bon ús

L’organisme francès també ha donat unes regles de bon ús d’aquests dos antiinflamatoris, començant per la d’utilitzar "la dosi mínima eficaç durant la durada més curta", aturar el tractament quan desapareixen els símptomes, i no prolongar-lo més de tres dies en cas de febre, ni més de cinc si hi ha dolor.

Aquestes recomanacions deriven d’un estudi que havia encarregat el juny del 2018 als seus centres regionals de Tours i Marsella, que van concloure que hi ha una sèrie d’infeccions, en particular per estreptococ, que podrien empitjorar per la presa d’aquests dos medicaments.

Aquestes complicacions es van observar al cap de períodes de tractament molt breus (de dos a tres dies) quan l’ibuprofèn o el ketoprofèn s’havien receptat (o utilitzat en automedicació) per a febre o problemes cutanis benignes d’aspecte inflamatori, respiratoris o del sistema otorinolaringològic.

Notícies relacionades

En els casos estudiats, que es remunten a un període prolongat iniciat l’any 2000, els investigadors francesos van analitzar 337 complicacions infeccioses amb ibuprofèn i 49 amb ketoprofèn que van tenir un caràcter greu i van estar en l’origen d’hospitalitzacions, seqüeles i fins i tot morts.

L’ibuprofèn és el segon antiàlgic més utilitzat a França per al primer nivell de gravetat, després del paracetamol.