A Móra la Nova

Més de 400 persones acomiaden Neus Català en un funeral emotiu

A la cerimònia ha assistit una nombrosa representació institucional

47780872 60

47780872 60

1
Es llegeix en minuts
Efe

Més 400 persones han acomiadat aquest dimarts al tanatori de Móra la Nova (Tarragona), en una emotiva cerimònia, Neus Català, una de les últimes supervivents espanyoles dels camps d’extermini nazis, morta dissabte als 103 anys.

Català, nascuda el 6 d’octubre de 1915 a Els Guiamets (Tarragona), va sobreviure a l’horror dels camps de concentració nazis i va dedicar tota la vida a lluitar contra el feixisme, com ha recordat la seva filla Margarita, que ha elogiat la "vitalitat" de la seva mare.

A la cerimònia ha assistit una nombrosa representació institucional encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que ha assegurat que es "preservarà" la memòria d’aquesta històrica activista i que el seu exemple serà un motor "que ens donarà força i dignitat per a les nostres lluites de cada dia i per al gran combat per un món lliure i just".

Preservar la memòria

El president ha remarcat la necessitat d’aprofundir en el coneixement de la història i la preservació de la memòria dels pobles, i ha remarcat que "solidaritat, antifeixisme i llibertat són tres lluites en una que avui tornen a ser més necessàries que mai".

La segona autoritat de Catalunya, el president del Parlament, Roger Torrent, ha posat el focus en l’"amenaça real" que suposa "la foscor del feixisme", que “s’ha de seguir combatent".

També han assistit al funeral el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha assenyalat que Català "enforteix el nostre compromís actiu perquè el feixisme no sigui possible mai més".

Notícies relacionades

El polític Joan Josep Nuet, amic de la família, ha remarcat que ens va ensenyar que “a la trinxera antifeixista no se li pregunta a ningú d’on ve, sinó si és demòcrata".

Desenes de persones han hagut de seguir la cerimònia des de l’exterior de la sala, plena a vessar, en la qual s’ha acomiadat l’activista amb un fèretre cobert amb la bandera republicana i flors blanques i vermelles.