OPERACIÓ POLICIAL

Cau una xarxa que explotava 13 víctimes en botigues de Barcelona i Sabadell

Treballaven unes 20 hores en comerços i restaurants, on de vegades arribaven a dormir

La Policia Nacional va irrompre en 55 locals i va detenir tres persones, que estan en llibertat amb càrrecs

zentauroepp18059315 barcelona 20 01 2012 cronica a pie de calle inmigrantes  un 180213120916

zentauroepp18059315 barcelona 20 01 2012 cronica a pie de calle inmigrantes un 180213120916

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional ha alliberat 13 víctimes que estaven sotmeses per una xarxa de captació de persones a l’estranger per després explotar-les laboralment a Barcelona Sabadell. La majoria són homes del Pakistan, Bangla Desh i la Xina. Hi ha tres detinguts. L’operació s’ha desenvolupat amb la col·laboració de l’Europol i el recolzament d’Inspecció de Treball. 

Treballaven en fruiteries, botigues o restaurants, sense contracte legal i amb jornades laborals que voregen l’esclavitud. Però també vivien en condicions infrahumanes. "Ens vam trobar persones que dormien a la rebotiga", explica a EL PERIÓDICO el comissari en cap de la UCRIF a Barcelona, Emilio de la Calle Sánchez, la unitat especialitzada que ha liderat la investigació d’aquest operatiu. Les víctimes han sigut derivades a entitats socials que els ajuden en la seva recuperació física, però sobretot psicològica.  

La policia va inspeccionar 55 establiments comercials, alguns de venda de fruita, durant els dies 8, 9, 10 i 11 d’abril. Aquest últim dia els registres es van produir a la localitat de Sabadell, en una desena de negocis de restauració xinesa on també va aflorar el frau. Les víctimes eren esclavitzades amb la coacció d’un important deutecontret suposadament amb les persones que els havien facilitat la ‘feina’. 

Notícies relacionades

Els agents van detenirtres persones, acusades de delictes de tràfic d’éssers humans i explotació laboral. Van passar la setmana passada a disposició judicial i van quedaren llibertat amb càrrecsi mesures cautelars a l’espera que se celebri el judici. 

En l’operatiu conjunt Join Action Day ha participat l’Europol, perquè afecta diversos països d’Europa, on també hi ha hagut detencions i víctimes rescatades. "Moltes de la víctimes i dels explotadors havien residit en altres països europeus", aclareix el responsable de la unitat, que destaca el valuós intercanvi d’informació entre policies del continent. També han cooperat en aquesta operació Inspecció de Treball de la Generalitat i del Govern central.