VIOLÈNCIA MASCLISTA

València obre un espai únic i amable de denúncia i recolzament a les víctimes de violència de gènere

Inauguren a València una oficina oberta els 365 dies a l'any, en la qual les dones rebran assessorament abans de denunciar i acompanyament durant tot el procés

D'aquesta nova oficina, l'atestat que s'enviï al jutjat també inclourà un informe que donarà més dades als jutges per prendre mesures de protecció

zentauroepp47768269 valencia lorenzo190415172826

zentauroepp47768269 valencia lorenzo190415172826 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Poder denunciar un cas de violència de gènere qualsevol dia i en qualsevol hora, en un entorn segur i també amable, acompanyada i ajudada per professionals fins al final del procés i sense haver de peregrinar a la recerca de recursos. Aquesta és la proposta amb la qual aquest dilluns s’ha posat en marxa a València una oficina pilot d’atenció a les dones víctimes de violència masclista, un projecte en el qual col·laboren el Ministeri de l’Interior i la Conselleria de Justícia.

Està situada a la Ciutat de la Justícia de València, una ubicació que al seu dia va provocar una tempesta política, ja que la vicepresidenta i consellera de benestar social Mónica Oltra considerava que hauria sigut més adequat el Centre Dona 24horas i no els jutjats.

El nou espai, això sí, té una entrada pròpia, cosa que li permetrà estar obert cada dia de l’any en un horari de 9 a 21 hores que des de la mateixa oficina asseguren que serà flexible.  “Si cal sortir a les dues de la matinada, ho farem. Aquí no hi haurà cap pressa per res”, afirmen.

A dins, decorat amb acolorides obres realitzades per menors del centre de reeducació Pi Gros de Castelló, després d’una recepció per rebre les denunciants, hi ha una sala d’espera amb una petita taula i una catifa perquè els fills de les dones que hi acudeixin puguin pintar i jugar.

Una comissaria al despatx

La resta són aparentment despatxos, tot i que en realitat hi ha una ‘comissaria’ amb 15 efectius, el 90% dones, al capdavant de la qual hi ha la subinspectora Leila, que resumeix que l’objectiu és “millorar l’atenció en un moment molt traumàtic com és el de després de fer el pas de denunciar però també animar aquelles dones que tinguin dubtes sobre si denunciar o no que les dissipin i denunciïn veient l’atenció que rebran”.

Això sí, el primer pas es manté igual que en un protocol estàndard i hi haurà un primer contacte de la dona amb la policia per establir si s’ha de prendre algun tipus de mesura de protecció urgent.

Després arribarà una de les novetats, ja que rebran atenció jurídica, psicològica i social abans de denunciar. S’ha creat un equip amb dotze membres, sis psicòlogues i sis treballadores socials que, com els policies, tenen formació específica en violència de gènere.

“Aquesta possibilitat existeix –explica la Sofia, responsable d’aquesta àrea– a les oficines d’atenció a les víctimes, però el normal és que la derivin a aquests centres una vegada ja s’hagi posat la denúncia. Atendre-les abans permet pal·liar en part l’impacte emocional i poder afrontar la redacció amb molta més tranquil·litat”.

La subinspectora hi coincideix. “Arriben perdudes i necessiten asserenar-se i saber què passarà amb els seus fills, on dormiran aquella nit i quina roba poden utilitzar. Quan ja tenen les idees clares, ve la denúncia”,resumeix.

Sempre acompanyades

Però no estaran soles en aquests despatxos-comissaria, ja que una persona de l’equip d’atenció els acompanyarà com també ho farà, si la dona així ho desitja, en totes les cites policials i judicials que tingui per davant fins a finalitzar el procés. I, així, amb tot.

“Avaluarem les seves necessitats i les dels seus fills i els ajudarem a accedir als recursos dels quals disposen per coordinar-nos amb la resta d’organismes que els ofereixen”,assenyala la Sofia. Des d’una renda d’inserció a un canvi d’escola, una mena de ‘finestreta única’.

“Sempre es planteja que aquests processos són encara més difícils per la dispersió dels recursos i l’obligació de peregrinar per accedir-hi. Aquesta unificació alleuja aquesta situació”, afegeix.

Ajuda el jutge

Notícies relacionades

Però s’espera que hi hagi més beneficis perquè l’atestat policial que es portarà a un jutjat que està a pocs metres, a més de la denúncia i les diligències inclourà també un informe de l’àrea psicològica i social. 

“El jutge tindrà més dades per valorar el risc de cada situació i les mesures que convé prendre. De l’altra manera, aquest informe arribava més tard o no arribava si després la dona no anava on li deien que havia d’anar, per exemple”, explica la subinspectora, que apunta que el seu equip s’encarregarà de coordinar amb la resta de cossos i forces de seguretat la posada en marxa de les mesures de protecció.