INSEMINACIÓ ARTIFICIAL

L'ADN adjudica 71 fills a un ginecòleg holandès

El metge utilitzava la seva pròpia esperma amb les pacients, a més de tenir 22 fills propis

joey-hoofdman-presunto-hijo-de-jan-karbaat

joey-hoofdman-presunto-hijo-de-jan-karbaat

1
Es llegeix en minuts
Efe

Una prova de l’ADN autoritzada per un tribunal a Holanda va confirmar aquest divendres que el polèmic metge holandès Jan Karbaat, mort el 2017, va inseminar amb la seva pròpia esperma les mares de 49 persones i ho va fer a la seva pròpia clínica a Barendrecht, a prop de Rotterdam.

Aquests 49 casos se sumen a 22 fills biològics més de Karbaat amb les seves tres dones, cosa que el converteix en pare d’almenys 71 holandesos entre les centenars de persones nascudes per inseminació artificial que estan reclamant que la justícia els permeti fer-se la prova de l’ADN per sortir de dubtes.

El lletrat Tim Bueters, advocat del grup que ha confirmat avui la seva relació biològica amb el metge, va assegurar a premsa que els afectats estan "satisfets de poder posar fi a anys d’incertesa", ja que tant Karbaat com la seva dona es van negar rotundament a facilitar la realització de les proves per por, entre altres coses, que reclamessin l’herència.

Anonimat en qüestió

El febrer passat, un tribunal va donar permís als interessats a contrastar el seu ADN amb el del metge holandès a través de diversos articles d’ús personal que estan guardats en un lloc secret i amb pany i clau.

El jutge va advertir que "si ha utilitzat la seva pròpia esperma com a metge, sense comunicar-ho en el seu moment, tant la seva vídua com els seus hereus no poden reclamar ara que es respecti l’anonimat del metge". No obstant, la vídua de l’exdirector de la clínica continua negant qualsevol responsabilitat.

Notícies relacionades

En una entrevista el 2016, Karbaat va afirmar que barrejava el semen de diversos donants perquè augmentava la possibilitat que la pacient aconseguís quedar-se embarassada.

No obstant, sempre va rebutjar sotmetre’s a les proves de l’ADN per comprovar les sospites i va qualificar les demandants de "mares insatisfetes amb el resultat" de la inseminació.