La fiscalia recorrerà que el suïcidi assistit s'enjudiciï com a violència masclista

"El jutge ha fet una valoració esbiaixada de la jurisprudència del Suprem", argumenta la fiscal de violència sobre la dona

zentauroepp47715944 pilar martn najera190411130112

zentauroepp47715944 pilar martn najera190411130112 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La fiscal de sala de violència sobre la dona, Pilar Martín Nájera, va anunciar aquest dijous que el ministeri públic recorrerà la decisió de la jutge de Madrid d’inhibir-se i traspassar a un jutjat de violència masclista la investigació entorn del suïcidi assistit de María José Carrascosuïcidi assistit i pel qual el seu marit, Ángel Hernández, va passar una nit al calabós i va quedar en llibertat per càrrecs. Membres del Govern van rebutjar, així mateix, la derivació, que la defensa d’Hernández també recorrerà.

La titular del jutjat d’instrucció número 25 de Madrid, que va assumir inicialment el cas, s’ha inhibit amb l’argument que la jurisprudència del Tribunal Suprem marca, segons la seva interpretació, que qualsevol homicidi per part d’un home a la seva parella ha de ser investigat en els tribunals especialitzats.

"Valoració esbiaixada"

No obstant, segons la fiscalia, el magistrat ha fet una "valoració esbiaixada" de la doctrina de l’Alt Tribunal al considerar de manera "automàtica" que és un delicte de violència de gènere, sense tenir en compte que perquè es doni aquest fet, segons estableix la llei integral contra aquesta xacra, és necessari que hi hagi una "situació de discriminació, de desigualtat i de dominació de l’home sobre la dona." 

Un cas molt diferent al de María José Carrasco que, segons va destacar Martín Nájera, "havia demanat reiteradament de forma pública i voluntària acabar amb el seu sofriment, havia adquirit les eines per dur-ho a terme, havia decidit el moment i va demanar ajuda al seu marit per executar aquest fet". Per tot això, la fiscalia recorrerà davant del jutge la inhibició i, si aquest insisteix en la seva decisió, probablement recorrerà davant de l’Audiència Provincial, que serà l’òrgan encarregat de determinar quina instància judicial instrueix el cas.

La interpretació de la norma

Notícies relacionades

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, també va considerar que la mort de la María José, que patia un estat molt avançatd’esclerosi múltiple i no es podia valdre per si mateixa, per això va necessitar ajuda per morir, és “diferent” del maltractament masclista. La titular de Justícia va reconèixer, això sí, que “caldrà estudiar la interpretació de la norma” i si la jurisprudència del Suprem és “aplicable” perquè “hi ha molts factors que es poden tenir en compte per determinar si no és competència del jutjat de violència de gènere”. El seu company de Gabinet, Fernando Grande-Marlaska, va apuntalar que “evidentment” la conducta d’Ángel Hernández no és equiparable a la dels maltractadors, mentre que la vicepresidenta de Dret a Morir Dignament, Nati Hidalgo, va pronosticar que al no encaixar en aquest delicte el procés “no tindrà recorregut i serà sobresegut”.

Si bé, no tots els juristes ho tenen tan clar, ja que el Codi Penal castiga el suïcidi assistit amb penes d’entre dos i deu anys, un càstig que podria agreujar-se si fos qualificat de violència masclista.