FRAU UNIVERSITARI

Detingut un catedràtic per haver desviat fons de la Universitat de Cadis per a una mansió

La Policia estima que tant ell com la seva parella, també professora, es podrien haver apropiat de 730.000 euros destinats a projectes d'investigació

universidad-cdiz

universidad-cdiz

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’elevada quantitat de factures que la Universitat de Cadis rebia d’empreses que no tenien res a veure amb el món acadèmic va ser el que va permetre descobrir el frau d’un dels seus catedràtics, que estava desviant fons destinats a investigació científica per construir-se la seva pròpia mansió de luxe a la urbanització de Vistahermosa, una de les zones més exclusives d’El Puerto de Santa María. La Policia Nacional ha detingut el catedràtic i la seva dona, també professora universitària, per haver-se apropiar d’almenys 730.000 euros, així com els quatre empresaris de la construcció i equipament de llar, que van manipular les factures. A part, dues persones més estan sent investigades, però no han sigut arrestades.

Segons expliquen fonts policials, els capitostos de la trama eren els dos professors, que “es van valer del seu càrrec com a responsables de les corresponents àrees per gestionar, per al seu benefici i per al de tercers, ajuts econòmics assignats a projectes i treballs d’investigació que finalment van ser desviades a finalitats alienes”. Juntament amb els empresaris, estan sent investigats pels suposats delictes de malversació de cabals públics, blanqueig de capitals, associació il·lícita, estafa i falsedat documental. Algun d’ells ja comptava amb antecedents policials i judicials per delictes similars. L’operació continua oberta i s’estudien minuciosament altres partides pressupostàries de fons públics de la Universitat de Cadis que van passar per mans de la parella detinguda, i que també podrien haver sigut desviades amb finalitats particulars. Els agents sospiten quel’import final defraudat “podria fins i tot superar el milió d’euros”.

Denúncia de la mateixa Universitat

La investigació es va iniciar l’octubre del 2017 després de la denúncia del mateix centre educatiu, que va detectar un creixement “inusual” del volum de facturació d’un grup d’empresaris de Sanlúcar de Barrameda com a proveïdors de serveis, tant de la Universitat com de la Fundació Universitat Empresa de Cadis (Fueca). Les primeres indagacions van permetre comprovar que eren empreses dedicades al sector immobiliari, tant de la construcció i la fontaneria com de la decoració i l’equipament, i que els diners desviats havien acabat finançant “la construcció d’una luxosa vivenda particular”a Vistahermosa equipada amb tecnologia d’última generació.

La investigació va posar el focus immediatament en els dos professors, el catedràtic i la seva dona, que van comptar amb l’ajuda d’almenys quatre empresaris que haurien facturat els seus serveis a la Universitat“modificant convenientment els conceptes per aparentar serveis relacionats amb els projectes d’investigació” als quals estaven destinats els fons.

Subvencions públiques i privades

Notícies relacionades

Així, la Universitat es presenta com la principal perjudicada per tal com hauria abonat els pagaments creient que corresponien a “serveis, treballs, activitats, i investigacions relacionades amb l’àmbit universitari” que, no obstant, “mai es van arribar a materialitzar”. Pel que sembla, el matrimoni s’hauria aprofitat de subvencions públiques i privades de caràcter tant nacional com internacional. La investigació de la unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional va permetre, a més, descobrir que també es van arribar a defraudar uns 30.000 euros en fons de la Universitat de Jaén.

En l’operació s’han registrat les dues vivendes que posseeix el matrimoni de funcionaris públics de la Universitat a El Puerto, on els agents s’han endut molta documentació i equips informàtics relacionats amb la causa investigada. Per ordre judicial s’ha ordenat l’anotació preventivad’embargament  d'aquests immobles com a mesura cautelar i per garantir la possible responsabilitat pecuniària dels principals investigats.