DETECCIÓ PRECOÇ

Els controls contra el maltractament infantil inclouran també les embarassades

El nou protocol contra el maltractament infantil s'amplia a l'atenció primària

Compta amb un annex específic per al maltractament de nadons i s'endinsa en la formació dels professionals

mg 9234

mg 9234

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Les conselleries de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies han presentat, aquest dimarts, el protocol d’actuació davant del maltractament a la infància i a l’adolescència en l’àmbit de la salut, tal com va avançar EL PERIÓDICO fa unes quantes setmanes. La nova guia amplia el paper dels professionals del’atenció primària i comunitària (l’anterior protocol era limitat als hospitals) en la detecció d’aquesta problemàtica, ja que se’ls oferirà eines en la seva actuació per ajudar a diferenciar què és el maltractament i què no, reduir el marge d’interpretació subjectiva i afavorir la detecció i notificació dels casos. L’atenció primària té un paper fonamental a l’hora de detectar casos de maltractament en general, no només infantil.

Com ha destacat el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, aquesta iniciativa "demostra que l’atenció a la infància ha de ser integral" i, per això, "requereix la col·laboració de diversos departaments". El Homrani ha destacat com un dels aspectes clau del protocol la seva intenció d’"evitar" la "victimització secundària" del menor, sense caure per això en l’infradiagnòstic. Per exemple: evitant la repetició de les diligències que es practiquen en aquests casos i actuant, en general, amb una mínima intervenció, amb rapidesa i amb especialització.

En aquest sentit, ha incidit que Afers Socials, Treball i Famílies també està "ultimant" una unitat de tractament a nens i adolescents víctimes de maltractament a Tarragona, una iniciativa que hi ha al nord d’Europa i que Save the Children demana implantar a Espanya, començant per Catalunya.

Més formació

En el desenvolupament del nou protocol d’actuació davant del maltractament a la infància i a l’adolescència hi han col·laborat més de 60 professionals de diferents disciplines i nivells assistencials de Catalunya, a més de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA). El document, d’una banda, contempla la formació i sensibilització dels professionals sanitaris, amb especial èmfasi en l’atenció primària. També preveu crear, progressivament, equips funcionals experts en abusos sexuals i maltractament greu distribuïts pel territori i que s’aniran integrant a la DGAIA.

"L’any passat a Catalunya es van detectar uns 490 casos de maltractament. Creiem que aquesta xifra augmentarà perquè sempre passa quan hi ha més gent sensibilitzada", ha assenyalat Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut. Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que aquest protocol "no és només una actualització del que ja hi havia", sinó que també "amplia" la perspectiva del mateix a l’incloure l’atenció primària. El protocol, a més, compta amb un annex específic per almaltractament prenatal i de nadons.

Nounats

Notícies relacionades

"L’apartat del maltractament prenatal permet recollir la informació d’aquelles gestants que es troben en situació de vulnerabilitat i que poden estar sent maltractades o consumint drogues", ha explicat Vergés. La guia també recomana actuacions per detectar el maltractament en nadons i per això recomana fer una recerca activa de signes de fatiga dels progenitors, així com donar consells preventius sobre els sotracs al nen (una forma de maltractament que consisteix a sacsejar el nadó, per exemple, perquè no deixa de plorar, cosa que li pot causar la mort) des dels serveis de neonatologia dels hospitals.

El protocol, que aprofundeix en el recolzament psicològic, recull a més un apartat a l’eCAP (la història clínica informatitzada d’atenció primària) que permetrà als professionals de la primària introduir les dades dels menors amb indicadors de risc de maltractament. Aquestes dades es connectaran amb el Registre Unificat de Maltractaments Infantils de Salut (RUMI Salut). També apunta indicadors de sospita en nens i adolescents, però també en pares, mares i tutors, per avaluar si s’està davant d’un cas de maltractament.