La legalització de l'eutanàsia

La cuidadora de Ramón Sampedro: "Han passat 21 anys i no ens hem mogut una merda"

Ramona Maneiro denuncia que als polítics no "els interessa que es parli" de l'eutanàsia i destaca la "valentia" d'Ángel Hernández

b08026c5-6c9b-47c9-9d24-9d9b2adf58ea-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts

El cas d’Ángel Hernández, l’home que aquest dimecres va ajudar la seva dona María José Carrasco a morir, diagnosticada des de fa 30 anys d’esclerosi múltiple, ha tornat a treure el tema de la legalització de l’eutanàsia a la primera pàgina del panorama mediàtic. Davant d’aquesta situació, Ramona Maneiro, la cuidadora que havia ajudat a morir Ramón Sampedro, ha decidit tornar a sortir davant de les càmeres per traslladar el seu recolzament a l’Ángel i per criticar que, després de 21 anys, no s’ha avançat gens en aquesta matèria.

"Ja han passat 21 anys –des de la mort de Ramón Sampedro– i no ens hem mogut una merda", ha criticat Maneiro, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació al municipi corunyès de Boiro, en la qual ha traslladat el seu recolzament a l’Ángel, i ha parlat sobre el que significa haver d’ajudar a morir un ésser estimat.

Ramona Maneiro es va assabentar de la situació de l’Ángel per un periodista que li va trucar per demanar-li la seva opinió, i va ser quan es va adonar que es tractava d’un cas "molt semblant" a quan ella estava amb Ramón Sampedro, "amb la diferència sana que l’Ángel es va poder acomiadar de la seva dona, de cara al públic, i agafant-li la mà".

Que torni a l’agenda política

Les hores posteriors es va sentir "desbordada" davant les constants trucades dels mitjans, després de mantenir-se allunyada de la primera pàgina durant un temps perquè volia "desvincular-se una miqueta del tema" i del seu passat, que "va lligat al de Ramón Sampedro", cas que aquest Nadal va complir 21 anys.

Ramona Maneiro ha esperat que "a partir d’ara" el tema de l’eutanàsia torni a l’agenda política, perquè "aquestes coses no hauria de passar així". "Però bé, ja han passat 21 anys i no ens hem mogut una merda en aquest tema", ha ironitzat, criticant que "només l’han recordat quan ha passat un cas de la mateixa mena.

En aquest sentit, ha demanat que s’avanci en la legalització de l’eutanàsia, que "és el que volia el Ramón", per a "una malaltia degenerativa que no dona t’opció de viure". Ella s’ha referit, en aquest sentit, al que significa fer el pas, amb sentiments contradictoris "molt complicats", i que l’Ángel "va fer el que va fer conscient del que passaria després”.

"L’Ángel va ser molt valent pel que ha fet", ha defensat, i ha advertit que "és molt fotut" ajudar "la persona que estimes, i amb qui has viscut 30 anys, a marxar, que es mori tranquil·la, que aconsegueixi la llibertat que ella desitjava".

Així, ha lamentat que l’Ángel, "la persona que va ajudar" a morir la seva dona estigués "detingut 24 hores". "Em va fer molta pena veure'l emmanillat, a mi no em va passar, malgrat que va ser ell qui els ho va dir i es va entregar", ha afirmat, advertint que "com això no avanci" situacions així acabaran passant "moltes vegades".

"Molts casos no surten a la llum"

Maneiro ha assenyalat que "hi ha molts casos que no surten a la llum", i que "fan molt bé de fer-ho clandestinament, sense sortir a la premsa", davant la pressió que significa les crítiques als mitjans, amb un ‘boom’ el primer dia en el qual la premsa no et deixa en pau" i després "s’oblida tot, i no se’n parla més”.

"Si poseu una mica de part vostra i durant les pròxims mesos es parla una miqueta de l'eutanàsia, seria genial".

Tot i això, li ha traslladat un missatge d’ànim, assegurant que no "li passarà res". "Perquè a ningú li interessa que es parli gaire d'aquest tema", ha reiterat.

Notícies relacionades

Maneiro també s’ha referit a les "ferides" que deixa un cas d’aquest tipus, i ha ironitzat amb els "milions" que ella havia cobrat suposadament per entrevistes després de la mort de Ramón Sampedro. "Si sabeu alguna cosa dels diners, envieu-me’ls. És que això sí que fa enfadar", ha insistit, visiblement sulfurada.

Per això ha decidit canviar d’aires i sortir del panorama mediàtic, després de quedar "desbordada", i ha estat dedicada a atendre la seva família i els seus nets

Temes:

Eutanàsia