MEDI AMBIENT

El fiscal acusa dos alcaldes de permetre la destrucció de nius d'orenetes

L'Ajuntament de Puigdàlber va autoritzar la demolició d'un magatzem on niaven aquestes aus

L'espècie està protegida per la llei i hauria d'haver-se comunicat l'obra a la Generalitat

zentauroepp43573685 golondrina190408182246

zentauroepp43573685 golondrina190408182246 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra els dos últims alcaldes de la població de Puigdàlber (Barcelona) per haver permès la destrucció d’uns nius d’oreneta que hi havia en una façana d’un edifici que va ser enderrocat. L’acusació pública atribueix aDavid Masdeu Vallès i Miguel Vallès Esteveun delicte contra la fauna, un altre de prevaricació administrativa i un altre de falsedat documental.

La querella, firmada pelfiscal de Medi Ambient Miquel Àngel Pérez de Gregorio, ha sigut presentada al jutjat de guàrdia de Vilafranca del Penedès, l’òrgan judicial de què depèn la petita localitat de Puigdàlber. L’acusació afirma que el 2016 els Agents Ruralsvan elaborar un cens de nius d’un tipus d’oreneta ('delichon urbicum') en aquesta població, constatant l’existència de 32 d’aquests refugis a la façana del magatzem de Cal Ferran, al camí de Bellavista. Aquesta colònia d’aus era controlada pels agents des del 2012 fins al punt que, el gener del 2018, fora del període de nidificació, van fer un reportatge fotogràfic dels nius.

L’oreneta de l’espècie avió comú està protegida per la llei. Aquesta situació comporta que no es pot realitzar cap actuació que pugui perjudicar aquestes aus en el seu període reproductiu, com retirar o destruir nius. Per poder fer-ho es requereix una autorització de la Generalitat.

Edifici en ruïna

Notícies relacionades

El 27 de març del 2017, després dels informes de l’arquitecte municipal sobre despreniments al magatzem de Cal Ferran, l’alcalde de Puigdàlber en aquell moment, David Masdeu, va firmar un decret pel qual es declarava l’immoble en ruïna. Mesos després, al novembre, la junta del govern local, "sense tenir en compte i amb el ple coneixement que necessitaven l’autorització de la Generalitat", va aprovar adjudicar l’execució de la demolició de la finca a una empresa, relata el fiscal.

Els agents van efectuar els dies 9 i 12 de gener del 2018 una inspecció ocular de la façana i van comprovar que hi havia nius. Però mesos després, el 18 d’agost, van poder observar que el magatzem s’havia destruït. Arran de la seva investigació, es va poder determinar que les obres s’havien realitzat abans, el 17 i 18 d’abril, "en plena època de nidificació i cria", detalla l’acusació. Quan els agents rurals van demanar explicacions, el successor de Masdeu, el querellat Miquel Vallès, va respondre a través d’un document oficial que la demolició es va fer "fora de l’època de cria" i a finals del 2017, "amb ple coneixement d’estar faltant a la veritat", subratlla el fiscal.