PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

El Bisbat de Girona envia al fiscal els abusos de l'exrector de Vilobí d'Onyar

La comissió que ha investigat en cas remet també les seves conclusions a la fiscalia

zentauroepp9225032 tema  acte d ordenaci  de francesc pardo com a nou bisbe de 190403142846

zentauroepp9225032 tema acte d ordenaci de francesc pardo com a nou bisbe de 190403142846 / TONI VILCHES CLICK ART FOTO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Bisbat de Girona ha enviat la investigació sobre els suposats abusos sexuals a menors comeses per l'exrector de Vilobí d'Onyar (Selva)l Vaticà i a la fiscalia. L'informe, que s'ha elevat a la congregació per a la doctrina de la fe, recull els testimonis de cinc víctimes del religiós.

Segons recorda el Bisbat en un comunicatel bisbe Francesc Pardo va constituir una comissió diocesana per aclarir els fets i, alhora, per "acollir, escoltar i acompanyar" les possibles víctimes. La comissió, que actua segons la normativa canònica, ha fet la investigació prèvia i ara ha posat l'informe en coneixement de les autoritats eclesiàstiques. També l’ha fet arribar a la justícia, malgrat que probablement els casos estaran prescrits.

El 4 de febrer, el Bisbat de Girona va posar en marxa la comissió diocesana encarregada d'investigar els suposats abusos a menors comeses per l'exrector de Vilobí d'Onyar. L'han integrada un capellà, un assistent i una psicòloga. Durant aquestes setmanes, la comissió de caràcter intern ha fet entrevistes a testimonis que han aparegut en els mitjans de comunicació i altres persones afectades o relacionades amb els fets. Entre aquests, han recollit la declaració de cinc víctimes que han relatat haver patit tocaments i abusos per part del pare Tomàs Pons.

Fonts del Bisbat admetien, durant la investigació, que s'esperaven poder entrevistar-se amb més presumptes víctimes. I és que, quan es va posar en marxa la comissió, ja n’hi havia més d'una dotzena que havien denunciat públicament haver patit tocaments i abusos per part de l'exrector. La resta de testimonis eren persones a qui la comissió ha considerat important prendre declaració perquè que estan vinculades a Vilobí d'Onyar, a l'escola Benlloch del Pla o bé altres llocs on el rector va exercir el seu ministeri. A més, la comissió també va parlar amb el capellà, que ara té 91 anys.

Des del 1999, quan es va retirar, l'exrector està en una casa de repòs d'Arbúcies.

Notícies relacionades

Segons informa el Bisbat en un comunicat, la comissió diocesana ha tancat la investigació i ha enviat tota la documentació a la congregació per a la doctrina de la Santa Seu i a la fiscalia. Ara, el Vaticà emetrà una resolució sobre el cas i s’haurà de veure què decideix la fiscalia, malgrat que segurament els delictes estan prescrits.

Els suposats abusos a menors es repartien entre Vilobí d'Onyar (on el rector va muntar un casal d'estiu i va condicionar un gimnàs al costat de la vicaria), l'escola Benlloch de Girona (on el pare feia de voluntari a l'oratori) o Siurana d'Empordà (on va exercir el ministeri a finals dels anys 50). La majoria dels abusos, això sí, s’haurien produït entre els anys 60 i 90.