Set passos per lluitar contra el còlera a Moçambic

ch1316879

ch1316879

4
Es llegeix en minuts
RACHAEL CUMMINGS Y UNNI KRISHNA. EQUIPO HUMANITARIO DE SALUD PÚBLICA Y DE EMERGENCIA DE SAVE THE CHILDREN

El cicló ‘Idai’, que va afectar Moçambic fa més de dues setmanes, és una de les pitjors catàstrofes relacionades amb el clima a l’Àfrica en els últims temps. Al seu pas, va deixar un rastre de mort i destrucció a Moçambic, Zimbàbue i Malawi. Les inundacions i l’aigua contaminada causada per la tempesta representen ara una gran amenaça per als supervivents, incloent-hi milers i milers de nens.

El còlera és una malaltia diarreica aguda que pot matar en qüestió d’hores si no es tracta. El còlera, o qualsevol brot d’una altra malaltia, si no es conté ràpidament, es pot propagar com un incendi forestal.

Per això és necessari un lideratge fort, on es prenguin decisions ràpides i mesures simples, perquè això pot ser decisiu per contenir un brot de còlera. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que fins al 80% dels casos es poden tractar amb èxit amb la solució de rehidratació oral en entorns normals. No obstant, la millor manera de predir el futur d’un brot de còlera és prevenir-lo. La nostra experiència treballant en entorns de còlera ens diu que hi ha set passos essencials per combatre i aturar un brot mortal de còlera:

1. Decisions ràpides i lideratge fort. Una vegada contret el còlera, la deshidratació que provoca pot matar els nens en poques hores, per la qual cosa la batalla contra aquesta malaltia és una cursa contra el temps. La prova del veritable lideratge en aquests entorns humanitaris és la capacitat de prioritzar accions. El còlera ha de continuar sent una prioritat, ja que les decisions lentes o la inacció poden costar vides. En el cas de Moçambic, el govern està liderant la resposta i ha activat els protocols de resposta al còlera.

2. Reconèixer. Ser obert sobre la prevalença del còlera és un pas clau per combatre’l. És bo tenir en compte que el govern de Moçambic ha reconegut ràpidament el problema i està organitzant una campanya de vacunació massiva juntament amb socis a la província de Sofala. Això ajudarà a canviar la marxa ràpidament i infondre confiança en el sistema. La vigilància contínua continua sent clau.

3. Accés a aigua potable i sabó. L’accés a aigua potable i segura i el sanejament és fonamental per controlar la transmissió del còlera i altres malalties transmeses per l’aigua. Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties enumeren l’aigua neta (per beure) i el rentat de mans com dos dels cinc passos bàsics per a la prevenció del còlera.

Els casos greus de còlera requereixen un tractament ràpid amb líquids intravenosos i antibiòtics. La vacunació contra el còlera pot ser complementària a aquestes activitats, però no és un reemplaçament per a la prevenció a través d’aigua neta, sanejament, higiene i altres mesures de control.

4. Els nens i nenes primer. El còlera afecta tots els grups d’edat, però té un biaix contra els nens: la meitat de les morts per còlera a tot el món és entre menors de cinc anys. Els nens, nenes, dones embarassades i mares lactants són especialment vulnerables. La desnutrició i el còlera són una combinació mortal, per la qual cosa arribar a persones en llocs remots és vital. En una zona de desastre, hi ha centenars de coses per fer, però els nens i nenes són sempre els més vulnerables i és per on hem de començar. Save the Children ha desplegat una Unitat de Salut d’Emergència a Moçambic per complementar els esforços del govern.

5. Col·laboració i finançament. La salut és una de les primeres víctimes en zones de desastre. El cicló i el còlera estan exercint pressió sobre un sistema de salut que ja es troba en dificultats, i és important maximitzar els esforços col·lectius.

A més del còlera, les inundacions representen un risc de mosquits que transmeten malalties com la malària. Els recursos per combatre les necessitats immediates i de llarg termini són clau, perquè hi ha una gran falta de personal sanitari, especialment a les zones rurals. Segons l’OMS, Moçambic té un metge per a cada 60.000 persones en àrees rurals; a Europa hi ha un metge per a cada 300 persones. La reconstrucció dels centres de salut i l’expansió de la cobertura de salut requeriran recolzament a llarg termini. El món necessita ser generós. Per això des de Save the Children tenim oberta una petició de fons.

Notícies relacionades

6. Mitjans de comunicació i difusió públicaCombatre el còlera no es tracta només de prescripcions mèdiques: els mitjans socials i d’un altre tipus poden exercir un paper vital a l’instar el públic a prendre mesures preventives i mobilitzar les comunitats. Cantants, artistes i programes de ràdio poden ajudar a desmitificar els missatges de salut i arribar a un públic més ampli.

7. El poder del poble. L’èxit de la lluita contra el còlera és directament proporcional a la mobilització de les comunitats afectades. Tots tenim un paper per exercir, i és vital reconèixer el poder de la gent. Tractar els supervivents de desastres amb dignitat i crear un espai perquè hi participin és fonamental en la lluita contra el còlera.