La renúncia de la directora del suplement femení del diari del Vaticà provoca indignació a Itàlia

La intel·lectual catòlica Lucetta Scaraffia critica l'intent de silenciar les seves denúncies

zentauroepp46684471 mas periodico lucetta scaraffia  feminista del vaticano190327164435

zentauroepp46684471 mas periodico lucetta scaraffia feminista del vaticano190327164435

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

La intel·lectual feminista Lucetta Scaraffia, que recentment va posar llum sobre els històrics abusos del clergat catòlic contra les monges, ha dimitit del seu lloc com a directora del suplement femení del diari vaticà ‘L’Osservatore Romano’. Scaraffia, la renúncia del qual ha anat acompanyada per la dimissió en massa de les 11 dones que integraven la publicació ‘Dones, Església, Món’, ha explicat que la seva decisió es deu al fet que s’han sentit desqualificades pel nou equip de comunicació del Vaticà

La notícia va ser donada per la mateixa Scaraffia que, en una emotiva carta difosa dimarts, va explicar com, després de set anys de fundar el suplement, es va voler tornar “al costum antiquat i àrid de triar des de dalt, sota el control directe de l’home, col·laboradors que asseguren obediència”. “Tirem la tovallola perquè ens sentim envoltades per un clima de desconfiança i deslegitimació progressiva”, ha escrit Scaraffia.

La intel·lectual, una professora d’Història Contemporània i membre del Comitè Nacional de Bioètica d’Itàlia, ha suggerit d’aquesta manera un intent de censurar la seva feina, després que al febrer denunciés els maltractaments que pateixen les monges. Un assumpte sobre el qual “ja no podíem guardar silenci”, ha explicat. 

“Com vostè bé sap, no vam ser les primeres a parlar, com potser hauríem d’haver fet, de les greus denúncies d’explotació a les quals han sigut i són sotmeses moltes dones consagrades (tant en el servei com en l’abús sexual), però ho hem dit després”, ha afirmat, adreçant-se directament al papa Francesc.

Les paraules del Papa

Malgrat que en anys anteriors Scaraffia havia denunciat atacs de membres de la cúria romana pels seus articles, la periodista va resistir al seu lloc fins que va perdre un dels seus últims aliats amb la sortida el desembre de l’anterior director de ‘L’Osservatore Romano’, Giovanni Maria Vian, segons va arribar a denunciar ella mateixa en nombroses trobades amb col·legues periodistes. Un canvi que es va produir després del nomenament de l’italià Paolo Ruffini com a nou prefecte de Comunicació. Després d’això, el Papa va arribar a afirmar que “qualsevol feminisme acaba sent un masclisme amb faldilla”. 

Notícies relacionades

En aquestes circumstàncies, el cas ha provocat indignació i desconsol a Itàlia, en particular a moltes comunitats femenines de l’Església catòlica, que durant molt temps van guardar, submisament, silenci. Al contrari, Andrea Monda, el nou director de ‘L’Osservatore Romano’ i responsable directe de la renúncia de Scaraffia (va arribar a demanar dirigir ell el suplement femení, segons la dimissionària), ha rebutjat qualsevol acusació i ha dit que el suplement “seguirà endavant”. Això sí, sense la seva resistència feminista.