PLE MUNICIPAL

Madrid prohibeix de facto les vivendes turístiques a mig municipi

Només podran operar els pisos que tinguin accés directe al carrer, que sumen només un 5% del total

La mesura, que entrarà en vigor aquesta setmana, s'ha aprovat amb el vot en contra del PP i Cs

pisos-turisticos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Als11 districtes més cèntrics de Madrid, que ocupen més de la meitat de la superfície de la ciutat, serà gairebé impossible obrir noves vivendes d’ús turístic, mentre que el 95% de les més de 10.000 que en l’actualitat disposen de llicència autonòmica hauran de tancar. En un agitat ple municipal, l’ajuntament de la capital d’Espanya ha aprovat aquest dimecres de manera definitiva el Pla Especial d’Hostalatge (PEH) que obliga aquest tipus de pisos a disposar d’una entrada directa al carrer, una cosa pràcticament impossible, tret que la vivenda sigui a la planta baixa.  Aquesta mateixa setmana entrarà en vigor.

L’equip de Govern d’Ahora Madrid ha comptat per a l’aprovació amb el recolzament del grup socialista, mentre que el PP i Cs hi han votat en contra al considerar que retalla de soca-rel una activitat que és necessari regular però no prohibir, tal com sostenen els propietaris de pisos i les plataformes. 

Contra la gentrificació

L’objectiu de la nova normativa és acabar amb la "gentrificació i l’augment dels preus de lloguer", segons la regidora socialista Mercedes González,  i "la conversió del centre en un parc temàtic, ara que hi som a temps", segons l’opinió del delegat de Desenvolupament Urbà Sostenible, José Manuel Calvo, que ha posat de contraexemples Venècia i Amsterdam, on a les zones més saturades els ajuntaments hi han hagut d’instal·lar "torns d’entrada".

Quan es publiqui al butlletí oficial de la Comunitat, al cap de dos o tres dies, segons fonts de la delegació, l’ajuntament estarà facultat per "obrir expedients" als pisos turístics que no s’ajustin a la nova normativa.    

"La norma més restrictiva del món"

És gairebé segur que el pla rebrà una cascada de recursos judicials. “És la normativa de pisos turístics més restrictiva del món”, ha criticat Adolfo Merás, president de l’associació Madrid Aloja, una vintena de membres de la qual han assistit al ple i han aplaudit d’allò més les intervencions dels portaveus del PP i Ciutadans i proferint crits després de l’aprovació sense que l’alcaldessa Manuela Carmena els hagi pogut apaivagar. “Regulació sí, prohibició no”, han lluït a les seves samarretes i han cridat. Els propietaris presentaran demandes individuals i col·lectives i han assegurat que continuaran funcionant perquè estan segurs que la llei els "empararà".

El regidor del PP Enrique de Lunas’ha apuntat a aquest argument preguntant "que sentit té aprovar un pla que tombaran els tribunals". Per al seu grup es tracta d’“un gran despropòsit” que portarà la majoria de propietaris de pisos que vulguin seguir operant, fer-ho “manera fraudulenta”. 

Un dels aspectes menys difosos de la normativa i que el regidor de Ciutadans Bosco Labrado ha criticat amb duresa és que també afecta hostals i pensions. També podran obrir en edificis residencials sense un accés directe. En aquest cas, no obstant, és possible que no els afecti la retroactivitat.

L’exempció dels 90 dies durarà poc

La nova normativa tenia un apartat pel quales podien colar molts apartaments de manera irregular. Establia que només es consideraria vivenda d’ús turístic la que es llogava més de 90 dies. Era una via per donar sortida als propietaris que rendien la seva residència habitual en períodes puntuals, en línia amb l’economia col·laborativa. El problema és que el període d’ocupació“és impossible de controlar a la pràctica”, segons la regidora González.

El text aprovat finalment es limita a considerar vivenda d’ús turístic el que estableixi el reglament autonòmic, que fixa aquests 90 dies actualment, però que canviarà de manera imminent. L’esborrany de la nova normativa de la Comunitat considera pis turístic qualsevol que es llogui, encara que només sigui un dia.

Notícies relacionades

L’Ajuntament Madrid no disposa de competències per atorgar llicències d’allotjament turístic perquè, a diferència del que passa a Barcelona, l’executiu autonòmic no les hi ha traspassat. El que fa a través del PEH és regular aquest tipus d’apartaments a través de les seves competències urbanístiques. Els considera activitat econòmica terciària i impedirà que s’instal·lin en edificis residencials, tret que disposin d’un accés directe al carrer. Tots hauran de sol·licitar aquest tipus de permís urbanístic, tot i que ja funcionin en l’actualitat i constin en el registre de la Comunitat, segons han confirmat fonts d’Urbanisme.