A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Els Maristes se salven del judici contra el seu exprofessor Benítez

La congregació religiosa només figura com a responsable civil subsidiària perquè els delictes es van cometre a la seva escola

La fiscalia reclama 22 anys de presó per quatre delictes sexuals per a l'exprofessor de gimnàstica de l'escola de Sants-les Corts

zentauroepp32673292 maristas170919210801

zentauroepp32673292 maristas170919210801

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Guillem Sànchez

"Estic desitjant que arribi el judici i pagar per restituir el mal que vaig fer", va afirmar Joaquim Benítez, exprofessor d’educació física del’Escola Maristes Sants-Les Corts, en una entrevista amb EL PERIÓDICO el febrer del 2017. Aquest judici ja ha arribat. És aquest dilluns. L’exdocent s’asseurà al banc dels acusats d’una sala de l’Audiència de Barcelona per dos casosd’abusos sexuals (tocaments i masturbacions) i dos mésd’agressió sexual (fel·lacions i penetracions) a quatre alumnes entre el 2006 i el 2010. El fiscal reclama per a ell 22 anys de presó, la inhabilitació com a mestre i 70.000 euros d’indemnització.

La durada de la vista està supeditada a si les acusacions i les defenses arriben, al final, a un acord, tal com ha avançat aquest diari. Si hi ha pacte, que suposaria el reconeixement total dels fets pel processat i una indemnització per a les víctimes, el judici duraria uns minuts. Seria un tràmit. Si no és així, el guió previst és que es prolongui fins dimecres.

Responsable civil 

La Fundació Champagnat, que gestiona les escoles de la congregació religiosa, només serà jutjada com a responsable civil subsidiària (en el cas que Benítez no pugui fer front a la sanció econòmica pels delictes que es van cometre en un centre de la seva titularitat). La justícia no va investigar si es van ocultar les accions del que era professor d’educació física. Malgrat això, l’advocada Ester García, que exerceix l’acusació particular en nom del fill de Manuel Barbero (el primer que va denunciar), ha aconseguit que declari com a testimoni Pere Ferré, el que era el 2016 vicari provincial dels Maristes i màxim responsable de les escoles catalanes pertanyents a l’orde religiós.

L’interrogatori de Ferré serà l’única oportunitat de plantejar en seu judicial a una autoritat dels Maristes qüestions relatives a la seva actuació el 2011, quan la direcció de l’escola on exercia Benítez el va acomiadar després que confessés que havia abusat d’un alumne –com assegurava una família– i ho va denunciar a la fiscalia sense informar que el docent havia confessat. Una inacció que va facilitar que el pederasta confés mantingués contactes amb menors d’edat de la comarca de l’Empordà, fins que Barbero el va denunciar el febrer del 2016 i aquest diari el va localitzar per entrevistar-lo.

Més de 40 denúncies

El cas de Benítez és l’únic que arribarà a judici, malgrat que exalumnes de l’Escola Marista de Sants-Les Corts, la Immaculada (al districte barceloní de l’Eixample) i Badalona (el 2011) van presentar, almenys, 43 denúncies contra 12 docents i un monitor del menjador. La majoria d’aquestes denúncies van ser arxivades per la prescripció del delicte pel pas del temps. Per tant, molts han quedat impunes, tot i que tres professors, entre ells Benítez, van confessar els abusos.

L’Audiència de Barcelona ha fixat d’entrada que Benítez, a petició de la seva defensa, declari en últim lloc. Primer ho faran les víctimes, encara que serà a porta tancada i sense públic. Començarà T. B. C., el fill de Barbero. Després parlaran els altres tres: A. M. G. P.; E. G. C.; i H. A. P. Els quatre es dirigiran al tribunal a través d’una mampara que evitarà la "confrontació visual" amb el professor que va abusar d’ells a l’escola i va marcar, o va destrossar, la seva infància. Explicaran com el pederasta els va portar fins a un minúscul despatx sense finestres, com va fingir que els tractava una lesió (esgrimia coneixements mèdics que no tenia) per tocar-los, com va acabar abusant sexualment d’ells i com es va assegurar que mantinguessin la boca tancada. A una de les víctimes li va arribar a donar 10 euros després de fer-li una fel·lació.

La fiscalia afirma que durant el curs escolar 2008-2009 Benítez va tenir notícies que un dels seus alumnes, T. B., havia tingut en una classe seva problemes per una lesió d’esquena, per la qual cosa li va aconsellar que, ja que ell era massatgista titulat, acudís al seu despatx de l’escola. Una vegada allà, va fer tombar el nen en una llitera i en va abusar. El noi, segons l’acusació, no s’hi va resistir "per temor" del que el seu professor li pogués fer. L’acusat va repetir accions semblants en "un nombre indeterminat de dies". Els abusos van ser cada vegada més greus.

Impacte emocional

Notícies relacionades

La fiscalia exposa en el seu escrit d’acusació que, a causa de les "experiències viscudes", T. B. va patir un "greu impacte emocional" que li va generar "indefensió, afectació de l’autoestima i trastorn depressiu". Aquesta situació va castigar el seu "desenvolupament maduratiu", tant des del punt de vista personal com en les seves relacions, incloent-hi la sexualitat.

Aquesta manera d’actuar la va utilitzar Benítez, segons l’acusació, amb una altra víctima un curs abans. A l’alumne A. M. G. P. també el va convèncer perquè anés al seu despatx per fer-li un massatge a les cames. En aquest cas, el processat va fer una fel·lació al nen. La fiscalia considera que dos alumnes més, E. G. C. i H. A. P., també van ser víctimes de tocaments per part de l’acusat. I tot, al mateix despatx de l’exdocent.