El judici comença dilluns a Barcelona

'Cas Maristes': mobilització per a la retirada del concert educatiu

Una plataforma en defensa de l'escola pública impulsa un manifest en el qual també reclamen que "assumeixin la seva culpa"

zentauroepp32673292 maristas170919210801

zentauroepp32673292 maristas170919210801

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Secció 21 de l’Audiència de Barcelona celebra del dilluns que ve al dimecres el judici a l’exprofessor d’educació física del Col·legi dels Germans Maristes de les Corts Joaquín Benítez per presumptes abusos sexuals a alumnes, destapats per EL PERIÓDICO, i ha acordat que els testimonis de les quatre víctimes siguin a porta tancada. A més, la Xarxa Groga de l’Hospitalet, defensors de l’educació pública  ha impulsat un manifest en el qual, entre altres coses, reclamen a Ensenyament que retiri el concert educatiu a aquesta escola i a totes aquelles on s’hagi donat un cas d’abús o agressió sexual i s’hagi ocultat, i que s’obri una comissió d’investigació al Parlament per depurar totes les responsabilitats.

L’entitat, a més, recorda que 13 denúncies de víctimes més es van rebutjar perquè els fets havien prescrit. "Al bancdels acusats hi falta gent, no hi ha cap responsable dels Maristes i creiem que hauria d’haver sigut un jutge qui determinés si eren culpables o innocents, si sabien o no el que passava darrere de la porta de l’escola", afirma el manifest. [Llegeix aquí el text íntegre].

Un pare, l’origen de les denúncies

En aquest context, recorden que la primera denúncia a aquest professor la va interposar un pare, Manuel Barbero, quan el seu fill li va revelar que el seu professor d’educació física l’havia estat agredint sexualment durant dos anys, dels 13 als 15 anys.

"A partir d’aquí es va destapar l’escàndol. Manuel Barbero va rebre fins a gairebé 100 correus de persones que li relataven històries d’abusos, per part d’almenys 12 professors, a part de Benítez i un monitor, amb un total de 43 denúncies, de diferents centres", resum.

Demanen que la Fundació Champagnat, de la qual depèn el centre, i que està en la causa com a responsable civil subsidiària, "assumeixi la seva culpa i es responsabilitzi de tot el mal causat, mentre els menors estaven sota la seva tutela en horari escolar, en el qual les famílies pensaven que els seus fills i filles estaven ben atesos".

Segons ha informat aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el judici arrencarà dilluns a les 10 hores amb aquestes quatre testificals, amb la declaració d’un testimoni i de dos mossos, mentre que la declaració de Benítez com a acusat es preveu per a dimarts, i dimecres seran les conclusions i els informes.

A porta tancada

L’Audiència justifica que el testimoni de les víctimes sigui a porta tancada perquè "els fets objecte d’acusació tenen una connotació social que pot arribar a ser estigmatitzadora, a més de greument atemptatoris a la intimitat i la dignitat de la persona i, a més, que s’haurien produït sent les víctimes encara menors d’edat".

Davant la previsiód’expectació mediàtica, el tribunal considera més aconsellable que el testimoni es desenvolupi "en les millors condicions de tranquil·litat i confiança", garantint, així mateix, la presència tant de l’acusat com de la seva defensa als efectes de la deguda contradicció i exercici del dret de defensa.

Notícies relacionades

Benítez s’enfronta a una petició de pena de la Fiscalia de 22 anys de presó per dos delictes d’abús sexual continuat i dos d’abús sexual, i la inhabilitació per exercir cap professió de docent o en contacte amb menors durant 14 anys, a més de demanar 70.000 euros en total d’indemnització per a les quatre víctimes pels perjudicis morals soferts.

Dilluns a les 9.30 hores s’ha convocat una manifestació a les portes de l’Audiència de Barcelona, al Palau de Justícia a l’avinguda Lluís Companys, per donar recolzament a les víctimes.