Respecte

El Memorial d'Auschwitz demana als visitants que no es facin fotos frívoles

Lamenten que les persones que van al camp no tenen en compte que són «en un lloc on va ocórrer una gran tragèdia humana»

La via de tren que arriba fins al camp nazi d’Auschwitz.  

La via de tren que arriba fins al camp nazi d’Auschwitz.   / DAREK DELMANOWICZ

2
Es llegeix en minuts
Efe

El museu de l’antic camp d’extermini nazid’Auschwitz, construït pel Tercer Reich a la Polònia ocupada, ha demanat als seus visitants que s’abstinguin de fer-se fotos frívoles en un recinte on “es va assassinar un milió de persones”.

“Cada any ens visiten centenars de milers de persones de tot el món, i lamentablement veiem com una part d’elles aprofiten el seu recorregut per l’antic camp de concentració per fer-se fotos en actitud frívola, sense tenir en compte que estan en un lloc on va ocórrer una tragèdia humana”, van explicar a EFE des del museu d’Auschwitz.

La gota que ha fet vessar el vas de la paciència a Auschwitz són les fotografies que diversos visitants es fan caminant sobre les vies de la línia fèrria que conduïa els deportats als camps de concentració, i que immediatament pugen a les seves xarxes socials, causant, d’altra banda el rebuig de nombrosos tuitaires. 

“Hi ha llocs millors per aprendre com caminar sobre una biga que en un lloc que simbolitza la deportació de centenars de milers de persones”, lamenten els responsables del museu d’Auschwitz a través del seu compte a Twitter, on mostren diversos exemples d’aquestes “imatges frívoles”.

Polèmica

“Quan vens a Auschwitz, recorda que ets en un lloc on van ser assassinats un milió de persones”, afegeix el recinte en un missatge a Twitter.

No és la primera vegada que les fotos a memorials de l’Holocaust generen polèmica, i ja el 2017, l’artista israelià Shahak Shapira va publicar imatges on combinava les fotografies i posats frívols dels visitants amb imatges reals de les víctimes de l’Holocaust.

“Auschwitz és un lloc on venir a recordar un episodi tràgic de la història, a reflexionar i a aprendre el que hem d’evitar perquè una cosa així es repeteixi, no és un lloc per frivolitzar”, insisteixen des del museu.

Notícies relacionades

S’estima que més d’un milió de persones, majoritàriament jueus, van morir a Auschwitz i al camp annex, Birkenau, (Oswiecim i Brzezinka, en polonès) a causa dels maltractaments, les cambres de gas Zyklon B, la gana, l’esgotament i les malalties.

Avui, Auschwitz-Birkenau és patrimoni de la Humanitat de la Unesco i un museu-memorial de 200 hectàrees visitat cada any per més d’un milió de persones. 

Temes:

Holocaust