Rànquing de l'ONU

Espanya, un país feliç, però res com Finlàndia

Els ciutadans del Sudan del Sud són els més infeliços, segons un estudi de l'ONU

zentauroepp47177216 the aurora borealis  northern lights  is seen in the sky ove190301184728

zentauroepp47177216 the aurora borealis northern lights is seen in the sky ove190301184728 / ALEXANDER KUZNETSOV

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Finlàndia es manté per segon any consecutiu com el país més feliç del món, segons un informe de les Nacions Unides publicat aquest dimecres coincidint amb el Dia Mundial de la Felicitat. En el rànquing, Espanya ocupa el 30è, sis llocs per sobre que l’any anterior[Aquí es pot veure la llista i l’informe].

Segons aquest informe, elaborat partint de tres anys d’enquestes sobre com se senten els ciutadans feliços, ha revelat que els veïns nòrdics Dinamarca, Noruega i Islàndia segueixen de prop Finlàndia en la classificació. El rànquing dels 10 països més feliços es completa amb Holanda, Suïssa, Suècia, Nova Zelanda, el Canadà i Àustria. Els Estats Units ocupen el lloc 19, Rússia el 68, la Xina el 93 i l’Índia el 140.

Per davant d’Espanya, que ha rebut una puntuació de 6,354 sobre 10, hi ha altres països europeus com Alemanya, Luxemburg, el Regne Unit, Irlanda, Bèlgica, Malta i França.

Els factors utilitzats per a l’avaluació inclouen el producte intern brut (PIB) per càpita, els anys d’esperança de vida saludable i corrupció percebuda en el govern i les empreses.

Tensions econòmiques i polítiques

L’informe d’aquest any es va centrar especialment en la "felicitat i la comunitat", considerant factors com els mitjans socials i la tecnologia, les normes socials, els conflictes i les polítiques governamentals.

Notícies relacionades

"La forma en què les comunitats interactuen entre si, ja sigui a les escoles, als llocs de treball, als veïnats o a les xarxes socials, té efectes profunds en la felicitat mundial", va dir John Helliwell, professor de la Universitat de la Colúmbia Britànica i coeditor de l’informe.

Els cinc països que han tingut la caiguda més gran des del període 2005-2008 van ser el Iemen, l’Índia, Síria, Botswana i Veneçuela, segons l’informe, que citen "una combinació de tensions econòmiques, polítiques i socials" com a causa d’aquesta caiguda en la classificació. De fet, Veneçuela està en la posició 108 de la taula. Segons l’ONU, els ciutadans del Sudan del Sud són els més infeliços.