escolania de pompeia

Els Caputxins investigaran un cas d'abusos dels anys 50

Un exalumne explica que l'exidrector d'una escola de Barcelona l'obligava a masturbar-lo

88763cf9-68cf-4c2c-b30c-93c8c65118da-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ordre delsCaputxins  ha demanat als antics alumnes de l’escola Escolania de Pompeia de Barcelona que els facin arribar qualsevol informació sobre el frare José María de Vera (Alfonso Ramón Uribe), mort el 1997, després de conèixer-se un cas d’abusos sexuals comès als anys 50.

El provincial dels Caputxins de Catalunya i les Balears, Eduard Rey, s’ha compromès a investigar a fons aquest suposat cas d’abusos que hauria comès als anys 50 el director de l’antic Col·legi Escolania de Pompeia de Barcelona, fra José María de Vera.

Rey ha demanat als exalumnes d’aquesta escola que li remetin qualsevol informació que tinguin sobre aquest frare, després que un antic alumne hagi explicat a TV-3 els abusos als quals el va sotmetre el religiós entre el 1950 i el 1955 i que "encara no el deixen dormir".

L’exalumne ha relatat que, entre altres perversitats, el director de l’escola l’obligava a ficar la seva mà sota els seus hàbits i masturbar-lo.

Crida

"Fem una crida a qui tingui més informació sobre fra José María de Vera i de l’escola de Pompeia, que ens la faci arribar. Estem oberts i volem saber la veritat", ha dit el provincial en un comunicat.

El Col·legi Escolania de Pompeia va estar obert entre el 1912 i el 1970, i oferia educació escolar gratuïta a nens i joves de famílies sense recursos i alguns dels alumnes també formaven part de l’escolania que cantava en els oficis a l’Església de Pompeia.

Vera, caputxí des del 1928, va ser-ne el director del 1939 al 1957 i ha sigut acusat per aquest exalumne en el primer cas d’abusos que afecta aquesta congregació, després que s’hagin destapat casos a Catalunya que han afectat els maristes, els jesuïtes, els claretians i els benedictins de Montserrat, entre d’altres.

"Quan t’arriba una notícia d’aquest tipus et deixa gelat. Tot i que es tracta d’un cas de fa 70 anys i d’una escola que va tancar fa 50, ens deixa avergonyits i dolguts saber que un frare havia fet coses d’aquesta envergadura. No queda cap frare viu dels que estaven en la comunitat en aquell moment que ens puguin explicar una versió dels fets des de dins", ha explicat el provincial.

Notícies relacionades

"He fet una primera consulta als frares que han sigut provincials abans que jo i que avui són vius i ningú sabia res", ha ressaltat el provincial.

Rey ha indicat que "els frares que en aquell moment tenien responsabilitats van morir ja fa temps. Vera era dels joves de la comunitat. Però el que diu la víctima que ara ha donat el seu testimoni quadra amb les poques dades de què disposem, sobretot amb la data en què va deixar de ser director de l’escola."