Els Jesuïtes xifren en set els sacerdots sospitosos de pederàstia a Catalunya

Des del desembre del 2018, s'han posat en contacte amb ells 19 exalumnes que descriuen abusos en quatre escoles

L'orde ha comunicat a la Doctrina de la Fe els casos dels capellans Pere Sala i Antoni Roigé

jcarbo47332258 ignasi victima abusos jesuitas190313181844

jcarbo47332258 ignasi victima abusos jesuitas190313181844 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El desembre del 2018, els Jesuïtes de Catalunya van obrir un compte de correu electrònic (escoltar@fje.edu) perquè els exalumnes de les vuit escoles catalanes els fessin arribar casos d’abusos sexuals que haguessin patit en el passat. Transcorreguts tres mesos, han rebut 19 missatges que assenyalen set sacerdots jesuïtes.

Tres d’aquests jesuïtes ja es coneixien, perquè EL PERIÓDICO en va parlar. Es tracta de Lluís Tó, Pere Sala i Antoni Roigé. Els tres han sigut denunciats policialment en comissaries delsMossos d’Esquadra i les seves víctimes han relatat els abusos soferts a aquest diari.

Tó, ja mort, va ser condemnat el 1992 per abusos a una nena de 8 anys i, després, va ser traslladat a BolíviaAquest és el sacerdot que acumula el gruix de les 19 comunicacions rebudes en el correu jesuïta. L’orde aclareix que s’ha reunit presencialment amb 14 de les persones que els han escrit i que amb les altres 5 han parlat telefònicament, perquè es trobaven a l’estranger. 

Els Jesuïtes han traslladat els casos de Sala i de Roigé a la Doctrina de la Fe del Vaticà, perquè s’incoï un procés canònic contra tots dos, que tenen més de 90 anys i continuen residint en dependències de l’orde. Sala vivia just al costat de l’escola Sant Ignasi i ha sigut traslladat a una altra residència, ubicada a Sant Cugat

Si els responsables del Vaticà encarregats d’investigar Sala o Roigé conclouen que són culpables dels delictes de què parlen les víctimes, poden acabar sent castigats amb la secularització. És a dir, deixarien de ser sacerdots. Menys recorregut tindran, previsiblement, les denúncies policials presentades pels germans de la Mata –contra Tó i Sala– i per Ignacio –contra Tó i Roigé–, perquè al·ludeixen a delictes que van tenir lloc a començaments de la dècada dels 80 ja prescrits

Sobre Roigé, els Jesuïtes no han rebut cap queixa a través del seu correu. Tot el que saben sobre els possibles abusos comesos per aquest sacerdot ha sigut a través de la premsa (EL PERIÓDICO i RAC1), segons remarquen.  

En el mateix comunicat, expliquen que haurien obert, "sens dubte", un tercer procés canònic contra un altre sacerdot jesuïta si continués viu. No obstant, el quart capellà sospitós de pederàstia sobre qui han rebut correus va morir al febrer. 

Hi ha tres capellans més assenyalats pels exalumnes. Un que suposadament va abusar d’un menor en la dècada dels 70 i que va morir el 2005. Un altre que va mantenir una conducta "impròpia" amb nens i que va ser apartat de l’educació després d’haver rebut la queixa d’una família el 2005. I un tercer que incumbeix a un jesuïta jubilat que va mantenir amb un exalumne "mostres d’afecte ambigu".

Existeix un vuitè cas del qual l’orde ha tingut constància durant aquests 3 mesos i que fa referència a un professor laic que va ser denunciat i condemnat per abusos el 2006.

Notícies relacionades

En total, per casos de diversa índole i gravetat, ascendeixen de moment avuit els docents sota sospita per fets que van tenir lloc en quatre escoles de la congregació.  

Col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet

Els Jesuïtes demanen de nou "perdó" pel sofriment causat. "Ens avergonyeix no haver sabut evitar-ho en el passat".  Es comprometen a col·laborar amb la Fundació Vicki Bernadet, que ajuda persones que han patit abusos sexuals en la infància, per acompanyar totes les víctimes.