MEDI AMBIENT

Territori revisarà un expedient d'urbanització a Cadaqués

Va reclamar a l'ajuntament d'ERC tota la documentació del projecte de Sa Guarda la setmana passada

Veïnat i associacions rebutgen el pla que hi preveu la construcció de 104 cases i un hotel de luxe

zentauroepp30717394 girona  costa brava  alt emporda  cadaques  foto ferran send190312170400

zentauroepp30717394 girona costa brava alt emporda cadaques foto ferran send190312170400

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El projecte d’urbanització de Sa Guarda, a Cadaqués (Alt Empordà, Girona), té en peu de guerra el veïnat del municipi. Després que dissabte passat més d’un centenar de persones s’hi manifestessin en contra, aquest dimarts la Conselleria de Territori ha sol·licitat a l’ajuntament governat per Josep Lloret (ERC) l’expedient tècnic i administratiu del pla de Sa Guarda, que preveu la construcció de 104 cases i un hotel de luxe en aquest paratge. 

L’Associació Amics de la Natura de Cadaqués i la plataforma SOS Costa Brava van demanar al febrer a urbanisme que requerís a l’ajuntament la incoació de l’expedient per revisar i declarar nul de ple dret el projecte del paratge de Sa Guarda. També van instar a la suspensió de les obres d’urbanització i, així mateix, van presentar davant de Territori una petició de revisió i declaració de nul·litat de ple dret del pla parcial urbanístic de Sa Guarda.

Davant d’aquestes peticions, Territori ha informat aquest dimarts que  a finals de la setmana passada es va requerir al consistori l’entrega de tota la documentació tècnica i administrativa d’aquest polèmic projecte. Si es considerés que la llicència va estar “mal concedida, o si es trobés alguna anomalia, es faria un requeriment a l’Ajuntament de Cadaqués perquè la revisés. Tot i així, fonts de Territori destaquen que la petició d’aquesta informació "no pressuposa res".

Patrimoni de la humanitat

Els terrenys de Sa Guarda (amb unes vistes exclusives de les badies de Cadaqués i de Port Lligat, el far de Cala Nans i el cap de Creus) en els quals pretén construir l’empresa promotora del projecte, Domus Viator, ocupen 15 hectàrees i inclouen 17,4 quilòmetres de parets de pedra seca que, com recorda Amics de la Natura de Cadaqués, estan declarats patrimoni de la humanitat per la Unesco. També, entre d’altres, hi ha 66 alzines sureres i més de 2.300 oliveres. Les oliveres, destaca l’entitat, són de la varietat verdal (llei de Cadaqués), una denominació d’origen protegida que "només" es pot trobar en aquest municipi i al Port de la Selva (Alt Empordà).

Aquest projecte és una "herència urbanística enverinada", segons Amics de la Natura de Cadaqués

Notícies relacionades

"Les obres d’urbanització [encara no s’hi ha començat a edificar] ja han destruït més de 200 oliveres. Si el projecte segueix endavant i aconsegueixen finalitzar-lo, en desapareixeran més de mil", assegura Amics de la Natura de Cadaqués, que també denuncia que aquest projecte "incompleix" la llei d’urbanisme, que "prohibeix edificar quan més del 50% de la superfície té un pendent superior al 20%". "A Sa Guarda, el 73% dels terrenys tenen un pendent superior al 20%. Per això la Generalitat ha inclòs Sa Guarda dins de la moratòria i per això ha de decretar la nul·litat de l’edificació", insisteix. Segons l’associació, aquest projecte és una "herència urbanística enverinada", en marxa des de fa més de 20 anys. "Les lleis urbanístiques d’aquells temps estan completament obsoletes".

El de Sa Guarda no és l’únic projecte urbanístic a Cadaqués. Les persones que es van manifestar dissabte reclamaven, de fet, que s’aturessin "tots els projectes urbanístics" que, en total, preveuen aixecar 400 noves cases en diversos sectors de la població. Sant Baldiri, Es Llané o Caials són alguns dels espais en què es vol construir.

Temes:

Urbanisme