drets humans

El Marroc arxiva la investigació judicial contra Helena Maleno per tràfic de persones

L'activista era investigada pel seu sistema d'alertes a Salvament Marítim per informar de pasteres a la deriva

L'oenagé Caminant Fronteres remarca que encara cal "reparar el mal i restituir els seus drets"

zentauroepp41538202 spanish journalist and activist helena maleno poses for a ph180110091224

zentauroepp41538202 spanish journalist and activist helena maleno poses for a ph180110091224 / FADEL SENNA

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Set anys després de començar, el malson acaba per a l’activista i defensora dels drets humans Helena Maleno. El Tribunal d’Apel·lació de Tànger acaba d’arxivar la investigació oberta contra ella per un presumpte delicte de tràfic de persones per les trucades als serveis de Salvament Marítim alertant de pasteres amb immigrants jugant-se la vida al mar al no apreciar indicis de delicte. Una investigació que es va iniciar per part de la Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal (UCRIF), que després de l’arxivament de la causa per part de la Justícia espanyola al no apreciar indicis de delicte va remetre el cas al Marroc, la qual cosa va motivar l’inici de la nova causa al país veí.

En cas d’haver prosperat la causa, l’activista, que col·labora des del 2007 amb l’ONU i el Defensor del Poble espanyol, es podria haver enfrontat a penes d’entre sis mesos de presó i cadena perpètua, atesa la gravetat dels delictes que se li atribuïen: trànsit d’éssers humans i afavoriment de la immigració irregular. Una acusació que Maleno va atribuir a la "criminalització" dels defensors dels drets humans coincidint just amb els anys de més afluència d’immigrants que miraven d’arribar a les costes espanyoles de manera irregular. Per això, l’activista no va dubtar a alçar la veu contra els enormes interessos econòmics després d’aquests moviments migratoris, especialment per part d’empreses d’armament i control de les fronteres. Després de conèixer la notícia de l’arxivament definitiu, l’activista espanyola ha penjat a les seves xarxes socials un missatge reconeixent que "Europa s’ha convertit en un continent molt perillós".

Des de l’organització en què treballa, Caminant Fronteres, asseguraven que encara queda un pas més: "Reparar el mal causat i restituir-li els seus drets". I és que el camí fins a aquest arxivament no ha sigut fàcil, ja que Maleno ha vist conculcats molts dels seus drets en aquest temps, com va explicar en aquest diari. "Allargar aquesta situació és una forma de tortura", va assegurar, “els meus drets s’han deteriorat, ja no visc una vida normal”. La investigació de l’UCRIF, que va arribar a punxar els seus telèfons i investigar la seva vida privada, va començar el 2012 per vincular-la amb les xarxes de tràfic pel seu sistema d’alertes a Salvament Marítim sobre embarcacions a la deriva, la qual cosa ha permès salvar centenars de vides. El cas es va arxivar el 2017, però les diligències havien sigut remeses també al Marroc, on viu des de fa gairebé dues dècades, fet que va derivar en una nova obertura de la causa. El jutjat que l’instruïa, i davant del qual va haver de declarar en tres ocasions, va tancar provisionalment la investigació a finals de l’any passat, però després del recurs de la fiscalia marroquina, no ha sigut fins ara quan s’ha confirmat la decisió d’arxivament.

Notícies relacionades

En aquest temps, s’ha sentit vigilada, ha patit amenaces, agressions físiques i intents de difamació, i fins i tot ha tingut problemes administratius per renovar la seva targeta de residència al Marroc. Una situació en què no s’ha sentit acompanyada per les autoritats espanyoles. No només no van remetre al Marroc l’arxivament de la denúncia oberta a Espanya, que no va arribar ni tan sols a prosperar al ser inadmesa per la fiscalia, sinó que van reconèixer el juny passat que va ser el govern espanyol de Mariano Rajoy (PP) que va remetre a la justícia marroquina l’informe sobre l’activista, tot i que va justificar que ho feia atenent el requeriment del Tribunal d’Apel·lació de Tànger. Mesos abans, l’exministre d’Interior Juan Ignacio Zoido va negar en reiterades ocasions tenir constància de l’informe i encara menys haver-lo enviat al país veí.

La persecució i la fustigació patida per Maleno en aquests anys va generar una gran mobilització en l’opinió pública espanyola i en les organitzacions especialitzades en la defensa dels drets humans, incloent-hi les associacions marroquines. "No he fet res dolent", va insistir ella tot aquest temps, assegurant que no pararia ni un minut en el seu "dret a continuar defensant drets".  Fruit d’aquest recolzament de la comunitat internacional i dels mateixos migrants, la periodista i investigadora ha sigut reconeguda pel Consell General de l’Advocacia Espanyola (2015) i la Unió Progressista de Fiscals (2014) per la tasca realitzada a través de l’organització Caminant Fronteres.