En una escola d'Alacant

Condemnat un cap de cuina assetjador: "Mira'm el plàtan"

La víctima, ajudant de neteja i de cuina, va ser avergonyida i humiliada per l'home

undefined41124329 santa comoloma de gramenet 29 11 2017 sociedad el instituto 180903121852

undefined41124329 santa comoloma de gramenet 29 11 2017 sociedad el instituto 180903121852 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Audiència d’Alacant ha condemnat a sis mesos de presó un cap de cuina per un delicte d’assetjament laboral comès contra una companya de feina que era la seva subordinada, segons la sentència facilitada avui pelTribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV).

La sala, que confirma la sentència del Jutjat Penal número 2 d’Alacant, considera que la víctima, una ajudanta de neteja i de cuina, va ser avergonyida i humiliada pel condemnat quan van coincidir treballant a les cuines d’una escola d’Alacant.

La dona va treballar en aquest centre docent on van succeir els fets entre l’abril i el juny del 2016 amb un contracte temporal.

En una ocasió, el seu cap es va dirigir a ella i li va dir "mira’m el plàtan", amb referència a la fruita que s’havia col·locat a l’altura dels genitals, avergonyint, amb aquesta actitud, la denunciant.

"Et posaria fina filipina"

Ja el mes de juny del 2016, va aprofitar que la dona havia entrat a l’habitació on guardaven els estris de neteja per subjectar la porta i impedir que en sortís mentre li deia des de fora: "Perquè sé que tens nòvio, que, si no, et posaria fina filipina, que estàs molt bona".

Tres dies després, quan la treballadora portava un carro amb les safates, el cuiner li va donar una plantofada al coll.

Segons relata la sentència, que va recórrer el condemnat i que ara confirma el tribunal, tots aquests episodis van humiliar i van avergonyir la dona.

En el seu recurs, el cuiner va relacionar els fets amb "bromes de mal gust" i amb un "comportament inadequat, desconsiderat, groller, mal educat i irrespectuós", però no amb un delicte d’assetjament.

No obstant, la Secció Segona de l’Audiència alacantina argumenta en la decisió que "la repetició o permanència dels tractes humiliants dispensats" pel condemnat "s’han de qualificar com a assetjament subsumible en l’article 173.1" del Codi Penal.

Notícies relacionades

Afirma també que el bé jurídic protegit és la dignitat de la persona, entre altres àmbits, en el marc laboral, "evitant situacions humiliants o degradants contra subordinats, sense que conductes inacceptables es puguin justificar al·legant que es tracten de ‘bromes’ de més o menys gust".

L’Audiència d’Alacant remarca que la denunciant "té dret" a no patir "sofriments físics o psíquics humiliants, vexatoris o envilidors", i afirma que "l’assetjament laboral tendeix a degradar el treballador/a amb una greu falta de consideració a la seva persona".