MIL RAONS PER A LA PROTESTA

Marea feminista per exigir igualtat entre homes i dones (un any més)

La vaga i les manifestacions del 8 de març tenen per objectiu repetir la històrica jornada del 2018

Les organitzadores asseguren que la lluita continuarà fins a liquidar la societat patriarcal i el masclisme

undefined42438149 graf7061  madrid  08 03 2018   la comisi n 8m ha dado esta n190305141457

undefined42438149 graf7061 madrid 08 03 2018 la comisi n 8m ha dado esta n190305141457 / Juanjo Martin

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

8 de març del 2019. ¿Una altra vegada vaga? Sí. Aquest divendres les dones no treballen. Ni a casa ni fora de casa. Tampoc cuiden els fills. Ni els avis. Ni compren. Ni estudien. ¿Per què? Perquè hi ha mil motius per a la lluita. ¿Fins quan? Fins que el feminisme sigui una realitat i s’hagi liquidat el masclisme. Per a despistats i despistades, la RAE defineix el feminisme com “la igualtat de drets entre homes i dones” mentre que el masclisme és “la prevalença de l’home”. 

La bicicletada feminista de Terol. El carnaval feminista de Madrid. El cor feminista d’Osca. El mercat ambulant feminista d’Alacant. El vermut feminista de Logronyo. Els davantals feministes de Mèrida... No hi ha ciutat a Espanya –ni poble ni barri– que no hagi escalfat motors aquesta setmana de cara al 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Després de l’agitació prèvia, ha arribat el moment clau.

Per segona vegada en la història d’Espanya, totes les dones –ja siguin ramaderes, monges, executives, caixeres, enginyeres o mestresses de casa– estan convocades a una vaga de 24 hores. Alguns sindicats, com ara CGT i CNT, recolzen l’aturada total. No obstant, les centrals majoritàries (CCOO i UGT) recolzen l’aturada de dues hores. La vaga, en qualsevol cas, no és només laboral, sinó també estudiantil, de consum i de cures. I estarà seguida per manifestacions a totes les ciutats. L’objectiu és repetir el que va passar l’any passat, que més que una vaga va ser una revolució.

Van fer història

El 2017, el moviment feminista d’Espanya es va sumar a la reivindicació de les seves companyes de Polònia i l’Argentina i va animar a realitzar una aturada de mitja hora. La gran acollida de la iniciativa va fer pensar en una vaga de 24 hores. El que no van imaginar mai és que el 8 de març del 2018 s’obriria la capsa de Pandora i que es convertiria en un dia històric. La convocatòria va tenir un seguiment massiu (sis milions de persones van secundar l’aturada). Els col·lectius feministes de mig món van trucar les seves col·legues d’Espanya per preguntar ¿com ho heu aconseguit?

La Comissió 8 de març, associació independent que organitza els actes del Dia de la Dona des del 1977, prefereix ser cauta. No s’atreveixen a pronosticar un èxit com el del 2018, any del #MeToo. Però intueixen que sí, que les dones s’acolliran al dret constitucional de qualsevol treballador: la vaga, que comporta no cobrar el sou ni cotitzar a la Seguretat Social.

Els homes, recolzament

Sota la premissa que “si ens aturem nosaltres s’atura el món”, la vaga és feminista i hi estan convocades totes les dones. El paper dels homes és el de recolzar. “Són els nostres aliats i ens recolzaran perquè sigui possible que nosaltres parem, ja sigui, per exemple, cuidant els fills aquell dia o preparant-nos entrepans per menjar”, explica Sara Jiménez, portaveu de la Comissió 8 de març. De fet, faran falta molts entrepans. El consum està vetat, així que les organitzadores del 8-M proposen dinars de pícnic en places i parcs.

El colofó a l’aturada seran les manifestacions, que inundaran tot el país. A Barcelona començarà a la Gran Via amb Rocafort (18.30 hores) a les 18:30 hores sota el lema 'Ens aturem per canviar-ho tot. Cap pas enrere (Ens aturem per canviar-ho tot. Cap pas enrere”). La marxa seguirà per passeig de Gràcia fins a arribar a la plaça Catalunya, on es llegirà el manifest.

La de Madrid es preveu tan multitudinària que han avançat la capçalera a la plaça de Neptuno, en lloc d’Atocha, on comença a les set de la tarda. Al crit de “queda molt per fer i continuem lluitant”, recorrerà el cor de la ciutat, inclosa la Gran Via, i acabarà a la plaça d’Espanya, també amb la lectura d’una proclamació reivindicativa.

Sororitat

Des del 8-M del 2018 han passat algunes coses que conviden a l’entusiasme. El feminisme ha entrat en l’agenda mediàtica, política i social. La RAE ha abraçat la paraula sororitat: agrupació que es forma per l’amistat i reciprocitat entre dones que comparteixen el mateix ideal i treballen per assolir un mateix objectiu. I, per exemple, actors com Berto Romero exigeixen que la seva companya de repartiment en la sèrie ‘Mira lo que has hecho’ (Movistar), Eva Ugarte, cobri exactament el mateix que ell.

Llavors, ¿fa falta tornar a sortir al carrer per exigir més feminisme? Sí, hi ha mil motius. “Hi continua havent bretxa salarial, ens continuen violant, ens continuen matant, continua sense haver-hi corresponsabilitat en les cures de fills o avis i hi continua havent veus que demanen retallar els nostres drets”, responen les portaveus de la Comissió 8 de març, amb uns arguments que deixen clar que, en ple segle XXI, la vida és més fàcil si ets home.

Cortesà i cortesana

Notícies relacionades

Pot ser que el llenguatge inclusiu estigui de moda i pot ser que la RAE hagi donat empara a la paraula ‘sororitat’. Però els acadèmics continuen considerant que un cortesà és algú que es comporta amb cortesania i que una cortesana és una prostituta elegant i distingida. Pot ser que el feminisme hagi entrat en l’agenda política i que l’actual Govern espanyol tingui més dones ministres que homes ministres, però un autobús recorre Espanya comparant la lluita de les dones per la igualtat amb el nazisme. Pot ser que el permís de paternitat estigui ampliat, però la criança dels fills continua pesant més sobre les mares. Per això la bretxa salarial s’anomena, en molts casos, maternitat. D’aquí que la càrrega mental –estrès que implica l’organització de la llar, fills inclosos– sigui un problema femení. 

Societat patriarcal

No s’acaba tan fàcilment amb una societat patriarcal. La filòsofa i política Clara Serra, actual portaveu de Podem en l’Assemblea de Madrid que acaba de fitxar per Íñigo Errejón per a Más Madrid, assegura al seu llibre 'Manual Ultravioleta’ que “deu mil anys de cultura patriarcal no es desfan perquè Espanya sortís d’una dictadura, ni perquè les sufragistes aconseguissin el dret al vot, ni perquè les dones s’incorporessin a l’ocupació al segle XX. Un problema tan arrelat en el més profund de la nostra història i la nostra societat és més resistent del que cada època històrica sol pensar quan es compara amb un passat pitjor”.

Més informació

El manifest del 8-M del 2019 crida a configurar una societat laica i oberta amb les dones en pla d’igualtat total amb els homes

Ana Galvañ, una de les il·lustradores i dibuixants de còmic més renovadores dels últims anys, ha dissenyat una portada especial per al Dia Internacional de la Dona

Mareja feminista per exigir igualtat entre homes i dones (un any més)

L’empenta cap a la igualtat ja ha xocat amb diversos murs aquesta legislatura

Els partits es llancen a proposar mesures per a les dones en els dies previs al 8-M

Les aturades reivindiquen la igualtat de drets i oportunitats, el final de la bretxa salarial i de la violència masclista