OPERACIÓ POLICIAL

Desmantellada una «residència dels horrors» per a ancians a Cadis

La parella de cuidadors els mantenia en condicions deplorables mentre s'apropiaven del seu patrimoni

Cinc ancians, la majoria estrangers i sols, van morir mentre estaven sota les seves cures

abuelos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Ancians tancats, lligats de mans i alimentats amb sondes gàstriques mentre els seus presumptes cuidadors s’apropiaven de tot el seu patrimoni. Així era la“casa dels horrors”que la Guàrdia Civil ha desmantellat a Cadis, i que ha acabat amb sis persones detingudes per un presumpte delicte d’estafa i blanqueigd’1,8 milions d’euros a diversos ancians estrangers a qui deien que atenien. La investigació prova d’aclarir ara la mort de cinc ancians que van morir de forma sobtada una vegada que els detinguts, amb una parella germanocubana al capdavant, van aconseguir tots els seus diners.   

El cas es va iniciar arran d’una alerta de la Interpol procedentd’Alemanya. Una ciutadana alemanya resident a les Illes Canàries els va alertar sobre la situació de risc de la María, una coneguda seva de 101 anys d’edat que, animada per una parella de cuidadors d’una residència de Tenerife havia abandonat l’arxipèlag en direcció a Cadis, però de qui ni ella ni la seva família en tenien notícies des de feia setmanes. L’anciana va ser localitzada en una residència de gent gran a Chiclana de la Frontera, però les alertes van saltar entre els agents. La seva situació econòmica, unida a un historial mèdic que suggeria un greu estat de salut derivat de la possible negligència en la seva cura per part de la parella que atenia el xalet on residia, va posar el focus en aquest matrimoni. Una parella germanocubana, expliquen des de la Guàrdia Civil, que “fent gala d’un destacat poder de seducció” va entabanar l’anciana, amb un cridaner patrimoni i que estava sola a Espanya.

Sense amics o família a prop, el matrimoni es va oferir per atendre-la,“anul·lant la seva voluntat i traslladant-la a la península per controlar-la millor”. La parella l’havia descapitalitzat per complet. Així, indiquen els investigadors, la dona posseïa a finals d’estiu més de 162.000 euros en els seus comptes, però des que al desembre va conèixer els seus cuidadors, la quantitat havia minvat i amb prou feines tenia ara 300 euros. A més, aquests havien tramitat la venda de la seva vivenda de Tenerife i s’havien quedat amb els diners. I tot això gràcies al fet que, segons van descobrir els agents més tard, la parella va fer passar una altra anciana, a qui també atenien, per la María per obtenir un poder notarial absolut en el qual els nomenava els seus hereus, aprofitant que l’autèntica María estava ingressada greu en un hospital.

Va morir durant la seva visita

L’estat de l’anciana alemanya va anar millorant en la nova residència, cosa que li va permetre relatar com la tenien tancada en un xalet i lligada de mans en ocasions. Però la influència del matrimoni encara continuava funcionant. De fet, un dia van anar a visitar-la al nou centre i, malgrat les seves reticències, la van convèncer perquè els acompanyés a fer un tomb amb cotxe. Cinc hores més tard, la parella va denunciar la seva mort natural i sobtadasense més testimonis. Des de la funerària van explicar després la seva sorpresa per les presses per a una incineració urgent, sense practicar l’autòpsia, i que rebutgessin l’urna amb les cendres malgrat l’amor que deien professar per l’anciana morta.

Notícies relacionades

Al tenir constància de la mort de la María, la Guàrdia Civil va precipitar l’operació Teydea, va detenir el matrimoni i va registrar el xalet on havia residit l’anciana. Allà van trobar uns bitllets d’avió amb destinació a Cuba per passar diversos dies en un hotel de luxe, per la qual cosa difícilment podrien encarregar-se durant aquell temps de cap ancià. Així mateix, van comprovar que la parella tenia llogat un xalet proper on van trobar dues víctimes més, una dona holandesa i un home alemany, els dos ancians i “en pèssimes condicions higienicosanitàries”,tancats en habitacions amb forrellat per fora i alimentats mitjançant sondes, sense cap mobilitat. De nou es repetia el patró d’estranger, d’edat avançada, sol i amb patrimoni elevat. Després del seu ingrés en un centre de gent gran per ordre judicial, elseu estat de salut “va millorar notablement”.La investigació ha revelat a més la mort de quatre persones més que també havien sigut cuidades per aquesta parella i que, igual com la María, van morir de forma sorprenent després d’haver transmès tot el seu patrimoni als seus cuidadors.

Al costat del matrimoni de cuidadors, ja a la presó, la Guàrdia Civil ha detingut altres possibles col·laboradors, i els imputa a tots ells els presumptes delictesd’estafa, falsedat documental, delicte continuat d’apropiació indeguda, maltractament en àmbit familiar, defraudació al Sistema de Seguretat Social alemany, contra l’ordenació del territori, blanqueig de capitals, desobediència a agent de l’autoritat i alçament de béns. Els agents han pogut determinar que la parella de cuidadors manejava un patrimoni superior a 1,8 milions d’euros procedents dels ancians que atenien. Així mateix, s’investiga nou persones més, que haurien col·laborat en el blanqueig de capitals a Anglaterra, Alemanya, Itàlia i Cuba.