El 8-M

L'empenta feminista força els partits a parlar de la dona

Els partits es llancen a proposar mesures per a les dones en els dies previs al 8-M

El PP i Cs proven d'evitar que l'esquerra capitalitzi l'auge del moviment feminista

zentauroepp42443870 valencia 8 3 2018  huelga feminista del 8 m  miembros de los190306201414

zentauroepp42443870 valencia 8 3 2018 huelga feminista del 8 m miembros de los190306201414 / Miguel Lorenzo

5
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz Castro

Les campanyes electorals obren miracles. Com que la dona, massa vegades oblidada, se situï en el centre del debat polític. A aquesta campanya electoral la travessa un 8 de març i el que les expertes anomenen 'cinquena onada feminista'. L’any passat, les dones van demostrar als carrers quant havia pujat la marea, convertint en majoritari un moviment que en un altre temps carregava amb estigmes que el relegaven només al recolzament d’alguns grups. Ara, en plena campanya i amb gairebé la meitat de les dones sense haver decidit el seu vot, segons el CIS, tots els partits es llancen a provar de capitalitzar el 8-M. 

Des de la Comissió 8-M, la coordinadora dels col·lectius feministes que convoca la vaga de dones, aplaudeixen el que consideren una "victòria de la lluita feminista". Que partits que abans "no pronunciaven la paraula feminisme o la pronunciaven per impugnar-la" se’ls ompli el discurs de polítiques de gènere és un èxit del moviment. "Però el feminisme no és una moda ni una cosa de la qual posar-te a parlar uns dies abans del 8 de març", reivindiquen. 

Ni el PP ni Cs feien menció al feminisme en el seu ideari polític i es limitaven a assegurar que defensen la igualtat entre homes i dones sense pronunciar un terme fins ara incòmode. Però l’arribada d’un nou partit, Vox, que prova de desfer consensos en polítiques d’igualtat, a les quals qualifica d’"ideologia de gènere", ha obligat els partits a resituar-se entorn del discurs feminista. Vox afirma que es criminalitza els homes, nega l’existència de la violència masclista i creu que la bretxa salarial és un "mite". 

El PSOE ha utilitzat el discurs de Vox per enfrontar dos models de país de cara als pròxims comicis, un que aposta per les dones i que es declara feminista, i un altre que posa en perill les conquestes aconseguides, en el qual ubica el PP, Ciutadans i Vox. L’objectiu és treure rèdits electorals d’un espai en el qual els socialistes es mouen còmodament des de fa anys, encapçalant moltes de les lluites de les dones. En paraules de la número dos de Sánchez, Adriana Lastra, "calrebentar els carrers el 8 de març i les urnes el 28 d’abril". Com a aval, Pedro Sánchez exhibeix el govern amb més dones de l’OCDE i dona llum verda a mesures en favor de les dones en cada consell de ministres. 

Podem, que comparteix amb el feminisme fins i tot color institucional, veu com els socialistes capitalitzen tot el discurs a favor de les dones i s’ha afanyat a llançar les seves pròpies iniciatives. Dilluns va anunciar una proposta de cara a les generals per "aconseguir la paritat real i efectiva en totes les institucions de l’Estat i en finançades amb diners públics" i dimarts, una assignatura obligatòria en l’escola sobre feminisme. Fins i tot Irene Montero, que en una entrevista a TVE va criticar que hi hagi qui s’apropiï del 8-M per fer campanya, va afegir també que la pròxima persona que lideri Podem "serà una dona".

L’arribada de Vox

L’arribada de Vox a la política nacional ha obligat el PP i Ciutadans a posicionar-se en temes que semblaven superats, especialment després que les tres formacions es posessin d’acord per al Govern d’Andalusia. En alguns, el partit de Santiago Abascal s’ha trobat amb mur: blaus i taronges pretenen marcar distàncies i asseguren que no faran ni un pas enrere contra la violència masclista. Però en d’altres, les actituds de Vox han trobat certes semblances en les que defensa Pablo Casado, com les seves declaracions en contra de l’avortament i que han encès fins i tot algunes dones dins del PP, o la idea que el feminisme criminalitza els homes –"Jo tinc una filla i em semblaria cínic fer un discurs d’enfrontament amb el meu fill", va dir–. En la mateixa línia s’expressava a Onda Cero la candidata a l’alcaldia de Madrid, Isabel Ayuso, que afirmava que hi ha homes que han tingut dificultats als jutjats pel fet de ser-ho. 

Notícies relacionades

No obstant, els populars no estan disposats a permetre que l’esquerra monopolitzi la causa del 8-M i s’han afegit al degoteig de propostes de la resta de partits. Casado proposa un Pacte d’Estat per combatre la bretxa salarial, aquesta mateixa bretxa sobre la qual Mariano Rajoy va dir el seu famós "no ens fiquem en això". També ha anunciat una proposta per ampliar a dones treballadores amb un sol fill el complement de la pensió de jubilació. Casado insisteix que no "acceptaran lliçons de ningú" i repeteix una vegada i una altra que el PP és "el partit que més ha fet per les dones". En aquesta línia s’emmarca el vídeo institucional que han llançat i que tanca la presidenta del Congrés, Ana Pastor: "Som la garantia de la igualtat entre homes i dones, sempre. Que no parlin per nosaltres".

Per a Ciutadans, que aspira de nou a situar-se en el centre, desmarcar-se del discurs de Vox s’ha tornat prioritari. I no han dubtat a reivindicar la seva lluita sense fissures contra la violència masclista. "No es poden acceptar discursos que relativitzen o neguen la violència masclista", va assegurar Patricia Reyes, la responsable d’igualtat del partit. Quan falten pocs dies per al 8-M, Ciutadans ha abraçat el feminisme, però ho fa afegint-li una etiqueta molt seva amb què pretén diferenciar-lo. A Madrid van presentar el seu "feminisme liberal", un manifest que parlava de deixar enrere "la guerra de sexes", de "no excloure l’home" o d’evitar el "paternalisme". Entre les seves mesures estrella hi ha regular la gestació subrogada i legalitzar la prostitució, així com una bateria d’iniciatives per a dones autònomes i sobre igualtat laboral. 

El PP no anirà a la manifestació

<span style="font-size: 1.6rem;">L’any passat<strong> no tots els partits polítics van saber veure que havia pujat la marea</strong> fins que l’aigua els va mullar els peus. El PSOE va recolzar les aturades parcials que van convocar els sindicats majoritaris, el PP i Cs van rebutjar una vaga que van qualificar de "partidista" i només Podem la va secundar de manera íntegra. Per a aquest any, Podem farà vaga "en tots els àmbits" i els socialistes han llançat vídeos de recolzament, col·locat el seu marxandatge a les solapes i han aclarit les agendes. La seva única activitat en la jornada de vaga serà la reunió del Consell de Ministres.</span>