REACCIÓ DE L'ORDE

Investigats per abusos més professors dels jesuïtes

La Companyia de Jesús afirma que investigarà aquests i altres casos fins al final i no descarta denunciar-los davant la justícia ordinària

zentauroepp47232308 grafcat5223  barcelona  05 03 2019   el director general de 190305144351

zentauroepp47232308 grafcat5223 barcelona 05 03 2019 el director general de 190305144351 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

El primer “és manifestar la nostra profunda consternació i dolor per qualsevol tipus d’abusos que hagin pogut passar en els nostres centres o comeses per algun jesuïta”. Amb aquestes paraules ha obert aquest matí Enric Masllorens, director general de la Fundació Jesuïtes  Educació, la roda de premsa en la qual ha explicat l’actitud de la Companyia de Jesús davant dels suposats abusos revelats avui per EL PERIÓDICO que el pare Pere Sala va cometre sobre els germans Jordi i Oriol de la Mata. I ha negat que l’orde religiós encobrís el presumpte pederasta: “No és així. Vull remarcar que als nostres arxius no hi ha cap carpeta oberta sobre el pare Pere Sala, i no hi ha hagut fins al dia d’avui cap denúncia concreta sobre els possibles abusos [per ell comesos]”. Punt que neguen els denunciants, els quals han assegurat a aquest diari que Masllorens els va informar que el sacerdot havia sigut apartat ja anteriorment per un altre tema similar. 

Sí que ha confirmat el director general de la Fundació Jesuïtes que la investigació que la Companyia va posar en marxa el 13 de desembre passat voluntàriament per investigar possibles abusos i conductes impròpies en el passat ha destapat nous casos relacionats amb Lluís Tó, també denunciat pels germans De la Mata, i altres casos de tercers però que serien “conductes impròpies, no abusos.” No són “casos tan bèsties” com l’actual, a criteri de Masllorens.  I a tota hora ha destacat la voluntat i compromís de “transparència” i “tolerància zero” davant de qualsevol tipus d’abús, i la intenció de col·laborar amb la justícia “en tot” el que els sigui “requerit”. A més d’entonar el mea culpa per l’actitud de l’orde en el passat: “No sempre hem actuat com s’esperava de nosaltres històricament parlant”.  Aquest seria el cas del pare Tó que després de ser jutjat el 1992 per un cas d’abusos va ser traslladat a Bolívia on va morir.

"Horrorosos" i "bestials"

Notícies relacionades

Pere Sala segueix viu però no en actiu –“l’any 2000 va deixar de fer classe i d’estar en contacte amb alumnes”–, i viu en una residència de jesuïtes de Sarrià. Malgrat la seva edat, 94 anys, s’ha parlat amb ell perquè donés la seva versió dels fets i es prendran les mesures necessàries si aquests finalment es confirmen. Això pot ser l’expulsió de la vida religiosa i de l’orde, i elevar el cas a la justícia civil, malgrat que han passat més de tres dècades dels fets i ja han prescrit. Masllorens, profundament emocionat i plorós, ha qualificat els esmentats abusos de “durs d’assumir”, “molt fora de lloc”, “horrorosos” i “bestials”. I ha afirmat que des del 21 de febrer passat, quan els germans De la Mata es van posar en contacte amb la Companyia per denunciar els fets, que s’està investigant el cas. De moment, la denúncia s’ha incoat a la Congregació de la Doctrina de la Fe, a Roma. I abans o després del veredicte eclesiàstic, es portarà a la justícia civil: “Hi haurà col·laboració propera, sincera i responsable amb la justícia ordinària si és el cas. Si es demostra i prova alguna cosa, nosaltres, evidentment, podríem formar part de la justícia ordinària”, ha recalcat.

Per justificar el perquè no s’ha portat abans davant de la Fiscalía Masllorens ha esgrimit el temps: “No s’ha acabat la investigació interna”. Indagacions que es van iniciar amb la comunicació dels germans dels fets. “Aquests temes requereixen la màxima coherència i justícia”, ha afirmat mentre ha agraït que Jordi i Oriol de la Mata hagin tingut el coratge d’explicar l’ocorregut: “Agraïm a les possibles víctimes que ens ajudin a explicar tot el que els ha ocorregut, són situacions vivencials i emotives molt dures, i intolerables que no s’haurien d’haver produït a les nostres escoles i institucions”, ha conclòs.  

Temes:

Pederàstia