CONSUM

Les xips vegetals no són més sanes que les patates fregides

Els dos productes tenen pràcticament les mateixes calories i greixos, segons adverteix l'OCU

zentauroepp8650434 patatas en un plato190301103209

zentauroepp8650434 patatas en un plato190301103209 / MARINA VILANOVA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Contràriament al que alguns consumidors puguin creure, les xips vegetals que han envaït les lleixes d’aperitius dels supermercats no són una alternativa saludable a les patates fregides i, ni de bon tros, es poden considerar un substitut de les verdures i hortalisses. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) aquests nous productes tenen pràcticament les mateixes calories i greix que l’injuriat tubercle.

En concret, després d’haver analitzat 17 bosses d’aquests aperitius en un laboratori, l’OCU ha comprovat que la seva aportació energètica mitjana és de 506 Kcal/100g, mentre que la de les patates fregides és de 522 Kcal/100g, "pràcticament el mateix".

Quant al contingut gras mitjà de les xips vegetals, l’OCU destaca que se situa en el 30% i el de les patates fregides, en un 31,8%. En els dos casos, el greix prové de l’oli en què s’han preparat els aperitius.

"Tenen molt greix, no són un aliment que substitueixi les verdures i, per tant, el seu consum ha de ser només ocasional i en poca quantitat, igual com la resta d’aperitius amb alt contingut en greixos", explica l’organització. De fet, afegeix, un bon pernil ibèric és "bastant més saludable" que aquests ‘snacks’.

Cura amb l’elaboració

En aquest context, l’OCU recorda que existeixen dues varietats de productes diferents, però que poden ser confoses fàcilment perquè "solen situar-se a les mateixes prestatgeries del supermercat i tenen embolcalls similars".

D’una banda, es poden trobar xips vegetals: hortalisses finament tallades, fregides i preparades amb sal i, de l’altra, els anomenats vegetals extrudits, que també es fregeixen en oli però que s’elaboren a partir d’una massa feta amb midó, farina, additius i molt poca proporció de verdura", segons l’organització.

A més, "al contrari del que pugui semblar, les xips vegetals es comercialitzen a preus molt elevats, entre 12,50 i 112 euros el quilo, quantitats comparables amb les d’altres productes d’alimentació de luxe i molt inferior al preu amb què es comercialitzen altres ‘snacks’ similars, com les patates fregides".

Compleixen les normes de seguretat

De les 17 bosses analitzades, l’OCU ha comprovat que totes compleixen les normes de seguretat alimentària establertes. L’organització no ha detectat pesticides ni aflotoxines, i molt poques acrilamides.

Dues marques, Greenday Broccoli Chips i Marinas Veggie Experience Flor de sal d’es Trenc, suspenen en l’etiquetatge. La primera, perquè presenta la informació nutricional en anglès i seguint el format nord-americà per ració en lloc de per 100 g.

Notícies relacionades

La segona, per no indicar en la llista d’ingredients cap percentatge de les hortalisses que apareixen fotografiades al frontal de l’envàs. L’OCU ja ha denunciat els dos casos davant de les direccions generals de consum corresponents perquè prenguin les mesures oportunes.

D’altra banda, Crousti Sud Chips de pastanaga i Garijo Baigorri Crujiente de vegetals sí que destaquen negativament per la presència de nitrats i nitrits, tot i que cap dels dos supera la ingesta diària admissible.

Temes:

Consum