HISTÒRIES SOBRE DELINQÜENTS I VÍCTIMES

21 mossos uneixen el seu talent literari i pictòric en un llibre de casos policials

'Mossos d'Esquadra: Els casos de ficció' recull drames socials i dona pistes per prevenir-los

fcasals47134879 barcelona  25 02 2019   presentacion del libro     mossos d 190226133231

fcasals47134879 barcelona 25 02 2019 presentacion del libro mossos d 190226133231 / maitecruz

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Darrere de cada mosso hi ha òbviament una persona, i darrere de molts també un artista. Quan els més de 14.000 agents del cos van rebre per intranet la convocatòria per participar en un llibre conjunt, la reacció no es va fer esperar. El resultat és el llibre de relats 'Mossos d’Esquadra: Els casos de ficció', en què 15 mossos i mosses escriuen 15 històries i sis agents més les il·lustren. Paraules i dibuixos que mostren el dia a dia d’aquests policies amb la vocació de prevenir els drames que conformen la crònica negra diària.

"Hem volgut fer un llibre de relats policíacs però que també fos interessant, que es pugui utilitzar als instituts, però també que el pugui llegir qualsevol persona. I tots els relats tenen la mirada d’un policia", explica Marc Pastor, un dels mossos que participa en el llibre com a autor del relat '#pigues', que aborda l’assetjament informàtic a menors. I és que el llibre repassa diversos temes de desgraciada actualitat: la desaparició de persones, l’odi contra els homosexuals, les estafes a persones grans, el racisme, les drogues, els robatoris a domicili...

Moltes de les històries, totes basades en casos reals, tenen lloc en un municipi fictici anomenat Veciana, on hi ha des d’una comissaria de policia fins a un institut. "Al principi es va pensar que els mateixos personatges anessin apareixent en cada relat, però ho vam descartar perquè hauria semblat que les mateixes persones tenien tanta mala sort que els passava tot a ells", explica Albert Oliva, portaveu dels Mossos i un dels promotors de la iniciativa.

Una altra mirada

Notícies relacionades

Un dels contes, 'El destí no te pietat de ningú', de Rafa Melero, per exemple, aborda com un vidu pateix diversos robatoris cada vegada que a final de mes va al banc a retirar la meitat de la pensió fins que... Aquesta història, i el seu sorprenent final, és només una mostra de la qualitat literària i argumental dels textos publicats, en què les il·lustracions aporten també aquesta altra mirada sobre la delinqüència i els ciutadans que la pateixen.

"Dins dels Mossos d’Esquadra hi ha homes i dones normals i corrents que un dia decideixen treballar en l’ofici de protegir els altres. Són persones que han patit molta pressió i falta de recursos, però que sempre hi són", va explicar el conseller d’Interior Miquel Buch, en la presentació del llibre a la Biblioteca Nacional de Catalunya. El llançament mira també cap a Sant Jordi. I es pensa ja en un altre llibre amb més històries.