un polèmic negoci

El Mobile dispara la demanda de prostitució a Barcelona

Una empresa del sector calcula que la demanda augmenta un 30% aquests dies

Un proxeneta es gasta 2.000 € per portar una dona a Espanya i amb ella en gana 50.000 a l'any

zentauroepp44636657 barcelona 12 08 2018  prostituci n en la rambla esquina hosp190226183222

zentauroepp44636657 barcelona 12 08 2018 prostituci n en la rambla esquina hosp190226183222 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
E. C. / P. M.

Abans eren Construmat i Alimentaria les dues grans fires que portaven el negoci de la prostitució a Barcelona a les cotes més altes de facturació. També en festivals com el Primavera Sound o el Sónar s’acostumen a aconseguir xifres de rècord, però en els últims anys és el Mobile World Congress el que se n’emporta la palma. Una empresa del sector, per exemple, calcula que la demanda ha augmentat "fins a un 30%" en els últims dies respecte del que és habitual.

Els assistents al congrés de telefonia acostumen a ser persones de nivell econòmic acomodat, de manera que poden contractar els serveis de prostitució de diferents tarifes i dels més diferents emplaçaments.

Relacionats amb el sexe, però no amb la prostitució, són els espectacles porno en viu. Com els de la veterana sala Bagdad, que ofereix aquests dies sis espectacles cada nit en lloc dels tres habituals del cap de setmana, amb gran afluència de congressistes. "Normalment venen després de sopar per desconnectar del Mobile. Paguen 90 euros per una entrada amb copa, però després consumeixen més i gasten molts diners", explica Juani de Lucía, la propietària, que no dubta a assegurar que aquest congrés és el que més negoci genera al local. 

El 3% del PIB

Notícies relacionades

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) estima que el negoci de la prostitució representa el 3% del PIB espanyol i la fiscalia diu que "mou més de cinc milions d’euros al dia". I és que el cost per a un tractant d’introduir a Espanya una dona és de tot just 2.000 euros, mentre que la víctima pot reportar-lo a partir de 50.000 euros anuals, sense incloure la possible venda de la dona explotada a un altre tractant.

“La majoria d’investigacions sobre prostitució coincideixen a assenyalar la dificultat de trobar dades fiables”, remarcava l’última proposició no de llei del PSOE sobre aquest tema. Les dades oficials fins ara mostren que la prostitució mou 18.000 milions a l’any a Espanya i que el 27,3% dels homes confessaven el 2004 haver tingut alguna vegada en la seva vida relacions sexuals de pagament, un percentatge que va pujar fins al 32% el 2009, any en què l’Enquesta Nacional de Salut Reproductiva de l’INE va deixar de publicar-se. Dades més recents, obtingudes per la investigadora Carmen Meneses, de la Universitat Pontifícia de Comillas, baixen el percentatge al 20%. Per això, la professora jutja fonamental que el Govern faci "un estudi seriós" i no es fiï de les dades "alarmistes" i "antigues" que se citen en informes de l’ONU. En aquest sentit, i tot i que potser no arribarà tan lluny com reclamen els especialistes, la Delegació del Govern contra el maltractament està a punt de licitar un estudi sobre el tràfic de dones, en compliment amb el pacte d’Estat contra la violència masclista. L’avançament de les eleccions al Congrés dels Diputats per al pròxim mes d’abril no afectarà la investigació, que es preveu que doni els resultats d’aquí a dos anys.