La primera llei sobre el 'només sí és sí' recull un recolzament crític

El Congrés admet a tràmit la norma, però sense temps d'aprovar-la per l'avançament electoral

La majoria de partits troben defectes jurídics en la legislació impulsada per Podem

rjulve43262056 valencia 10 5 2018 sociedad  la manada  protesta estudiantes181022161707

rjulve43262056 valencia 10 5 2018 sociedad la manada protesta estudiantes181022161707 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Malgrat la gran indignació que va despertar la sentència de ‘La manada’,’,la legislatura està a punt de concloure sense que s’hagin reformat els delictes sexuals, per portar el‘només sí és sí’que van cridar milers de dones als carrers al Codi Penal. El Govern va encarregar un estudi a una comissió d’experts, però no ha tingut temps de portar-lo a la pràctica. Els juristes van entregar el seu treball al desembre. I Podem va presentar una llei contra les violències sexuals, que canvia el paradigma i posa l’accent en el consentiment de la víctima, que serà admesa aquest dimarts a tràmit pel Congrés, però sense temps d’aprovar-la, davant la imminent dissolució de les Corts per l’avançament electoral.

La majoria dels grups votaran a favor de la norma, però avisant Podem que el seu contingut, que alguns van qualificar d’“ideològic”, no té prou “rigor” ni “seguretat jurídica”. El PP i Ciutadans, de fet van assenyalar que tot i que recolzen reforçar la lluita contra les violacions, si no s'acabés la legislatura, presentarien una esmena a la totalitat. El PSOE, d’altra banda, va anunciar que si aconsegueixen formar govern després de les eleccions presentaran una llei contra les agressions sexuals amb “una bona fonamentació”, una cosa que no té, segons el seu parer, la normativa morada.

Les mesures incloses

Notícies relacionades

El nou de la llei és que unifica els delictes sexuals i aquests ja no dependran de la conducta de l’agressor i de si hi va haver o no penetració o violència –això últim és el que ara determina la diferència entre agressió i abús–, sinó de si la dona està o no “d’acord” amb la relació sexual. “Només sí és sí”, va proclamar Irene Montero des de la tribuna. A més, tipifica per primera vegada el delicte d’assetjament en la via públicad’assetjament en la via pública, que seria penat amb una multa, així com la responsabilitat de les empreses en l’assetjament que pateixi una treballadora.

A més, les violacions serien jutjades en tribunals especialitzats en violència sobre la dona i no seria necessari denunciar per accedir als ajuts.