CIMERA RELIGIOSA A ROMA

Un cardenal denuncia que el Vaticà ha destruït els expedients sobre pederàstia a l'Església

Reinhard Marx deixa en evidència amb les seves dures paraules la ineficàcia o alguna cosa pitjor de la Santa Seu en la lluita contra els abusos de menors

fcasals47080196 rome  italy   23 02 2019   people take part in the march for190223142840

fcasals47080196 rome italy 23 02 2019 people take part in the march for190223142840 / RICCARDO ANTIMIANI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Els expedients que al Vaticà documentaven els noms implicats i els fets sobre els abusos sexuals del clergat “han sigut destruïts o ni tan sols oberts”. L’alarmant denúncia no procedeix d’un anticlerical, sinó de Reinhard Marx, arquebisbe de Munic, president de la conferència episcopal alemanya i un dels sis cardenals que col·laboren amb el Papa per reformar el govern central catòlic.

“En lloc dels culpables, els qui han rebut reprimendes han sigut les víctimes, a qui ha sigut imposat el silenci”, ha dit Marx aquest dissabte en la tercera i penúltima jornada de la trobada mundial convocada per Francesc per enfocar d’una manera global la xacra de la pederàstia clerical. La trobada acabarà aquest diumenge i dilluns el Vaticà ha organitzat una roda de premsa per il·lustrar amb detall el contingut i les conseqüències de la primera cimera mundial catòlica sobre els abusos sexuals del clergat.

El cardenal alemany ha acusat de la desaparició o destrucció dels expedients a la burocràcia vaticana. “Els abusos sexuals contra menors i joves són, en una mesura no lleu, deguts a l’abús de poder en l’àmbit de l’administració”, ha dit als 190 participants en la trobada, que reuneix les màximes autoritats jeràrquiques de la Santa Seu i del catolicisme. Per aquesta raó, segons el cardenal, “l’administració no ha contribuït a complir la missió de l’Església, sinó al contrari, l’ha enfosquit, desacreditat i fet impossible”.  La causa concreta seria que “les formalitats i procediments establerts per perseguir els delictes han sigut deliberadament desatesos, o més aviat esborrats o desballestats”. Per aquesta raó “els drets de les víctimes han sigut trepitjats i abandonats a l’arbitri d’individus singulars”. Per si no quedés clar, l’arquebisbe de Munic ha tancat la seva intervenció, afirmant que “la manera com l’administració de l’Església ha sigut estructurada i duta a terme no ha contribuït a unir tot el gènere humà i a acostar els homes més cap a Déu, sinó que al contrari ha violat aquests objectius”.  

Ningú al Vaticà ha comentat de moment la dura acusació del cardenal, que s’ha produït mentre unes 50 víctimes dels abusos recorrien diversos carrers de Roma per acostar-se fins al Vaticà. “Nosaltres ens acostem al Vaticà, que el Vaticà s’acosti a nosaltres”, va dir un dels oradors en una espècie de seguda i roda de premsa davant el Castillo de Sant’Angelo.

Poc abans de la seva intervenció, el cardenal Marx s’havia reunit amb 16 víctimes d’abusos, excloses en aquests dies de poder parlar amb els 190 participants en la cimera. “No existeixen alternatives a la traçabilitat [dels abusos] i a la transparència”, ha dit després de la trobada.

El Papa havia entregat a cadascun dels participants 21 punts de reflexió i treball per afrontar per primera vegada d’una manera global, és a dir a tot l’orbe catòlic, la plaga dels abusos, que ha afectat una mitjana de 400 casos a l’any, segons xifres oficials citades en el volum (anual) titulat ‘Activitat de la Santa Seu’. Fins avui el problema l’afrontaven les conferències episcopals, que s’han demostrat inadequades: només 26, de 144, han elaborat una guia pràctica a seguir davant els abusos, guia demanada fa 10 anys per Benet XVI.

Notícies relacionades

Al final de la tercera jornada de treball, també inaugurada com les altres amb el testimoni d’una o més víctimes, s’estan perfilant les possibles novetats o canvis que es podrien produir: una revisió del secret pontifici sobre els casos de pederàstia clerical, la creació d’una comissió externa, o sigui no eclesiàstica, perquè examini tots els casos abans d’arribar al Vaticà i un nou procediment per avaluar els bisbes negligents o encobridors.