CRISI A L'ESGLÉSIA CATÒLICA

El papa Francesc esquiva els activistes contra la pederàstia eclesial

Les organitzacions ECA i SNAP han sigut excloses de la cimera per a la protecció de la infància

zentauroepp47033212 survivors network of those abused by priests  snap  presiden190220202017

zentauroepp47033212 survivors network of those abused by priests snap presiden190220202017

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els activistes d’ECA (Ending Clergy Abuse) i SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests), les dues principals agrupacions de víctimes d’abusos sexuals comesos per sacerdots, s’han desplaçat a Roma però no han aconseguit que se’ls inclogui a la cimera per a la Protecció de la Infànciacimera  que arrencarà aquest dijous 21 de febrer i finalitzarà el diumenge 24. Tampoc han pogut reunir-se, de moment, amb el papa Francesc, l’impulsor d’aquesta trobada històrica que busca contenir la crisi de pederàstia que pateix l’Església catòlica.

La cimera comptarà amb la participació de víctimes escollides pel Vaticà que intervindran en persona, o a través de gravacions projectades a cada jornada, la identitat de les quals es manté en secret. No obstant, la santa seu ha exclòs les associacions ECA, SNAP o Bishop Acountability, que dirigeix Phil Saviano, l’activista que va col·laborar amb el diari ‘Boston Globe’ per destapar els abusos silenciats per la diòcesi de Boston (EUA), un treball periodístic que va ser portat al cine a la pel·lícula ‘Spotlight’.

Reunió informal

A 24 hores de l’inici de la cimera, els seus organitzadors han provat d’apaivagar els ànims dels activistes amb una reunió muntada contrarellotge a l’Institut Maria Bambina, situat fora dels murs del Vaticà. Ha servit de ben poc.

Una dotzena de víctimes d’aquestes associacions han sigut rebudes per Hans Zollner, coordinador, Federico Lombardi, moderador, i Charles Scicluna, fiscal de la Doctrina de la Fe. Però no pel papa Francesc. I tot i que la presència del pontífex no estava confirmada, la seva absència no ha agradat ja que no hi haurà, en principi, cap altra ocasió en què pugui escoltar-los.

“¿Quin és el pla?”

Peter Isely, portaveu americà de l’ECA, lamentava la sortida que Scicluna havia esquivat alguna de les preguntes directes que li formulaven recordant que ell “no és el Papa”. “¡Aquest és el problema! ¡Volíem parlar amb el Papa!”, ha exclamat.

L’espanyol Miguel Hurtado, víctima del monjo Andreu Soler de l’abadia de Montserrat,Miguel Hurtado,  també ha participat a la reunió. “Ens han escoltat i hem sigut contundents. Però al final hem volgut saber quines mesures prendran i ens han respost que no podien avançar res perquè tot es discutirà durant la cimera i que el que s’acordi es farà públic dilluns 25 en una roda de premsa".

“¿De què han de parlar?”, es preguntava Isely, l’única mesura acceptable serà que donin l’ordre que “qualsevol sacerdot que abusi d’un menor serà excomunicat i entregat a les autoritats civils” i que qualsevol encobridor “serà expulsat” de l’Església.

El poc marge de temps per preparar aquesta reunió ha impedit que assistís un representant de l’Àfrica. Sí que hi ha hagut, no obstant, membres d’Amèrica del Nord, Amèrica del Sud o Europa.

“Els bisbes s’han de posar les piles”

Juan Carlos Cruz, víctima del sacerdot Fernando Karadima i denunciant del primer escàndol de pederàstia eclesial al país sud-americà, ha sigut el més conciliador amb el papa Francesc. “Crec que està fent tot el que pot. Però necessita els bisbes. Demano als bisbes que es posin les piles i compleixin amb les lleis. Els xilens viuen en una altra lluna i els espanyols en un desastre espantós”. El maig del 2018 els 34 bisbes de Xile van presentar la seva renúncia. El Papa els havia citat al Vaticà després d’haver-se vist obligat a demanar perdó per haver defensat el bisbe Juan Barros, acusat d’encobrir els abusos sexuals de Karadima, durant el seu viatge a Xile. Francesc, després de llegir els informes realitzats per l’arquebisbe Charles Scicluna i el sacerdot espanyol Jordi Bertomeu sobre l’ocultació de la pederàstia a Xile, va comprendre que defensar Barros havia sigut un error. 

 

Phil Saviano ha entregat una carta a Scicluna en la que li recorda que els casos que es van coneixent de mica en mica a tot el planeta, com els revelats a Pennsilvània (l’estat americà va publicar l’agost un informe amb documentació de 300 suposats casos de “sacerdots depredadors” sexuals que van abusar de més de 1.000 de menors a les diòcesis de Greenburg, Eire, Scrantom, Allentown, Harrisburg i Pittsburgh) o els escàndols de l’excardenal Theodore McCarrick (expulsat del sacerdoci pel Papa), “el barco del catolicisme s’està enfonsant” als Estats Units i a la resta del món. 

 

Notícies relacionades

“Creiem que si els fets es coneixen completament, els remeis seran clars”, considera. Per això, Saviano, ha demanat al Vaticà que divulgui els noms dels capellans culpables d’abusos, i la seva ubicació, informació que té la Doctrina de la Fe, per “impulsar unanova era de transparència”.