COMUNICAT 24 HORES DESPRÉS

El Govern rectifica i impedeix l'admissió de l'ADN per registrar nadons de gestació subrogada

Les famílies avisen que no inscriure els seus nadons és contrari als drets humans

undefined41510633 35403202   pregnant woman belly  pregnancy concept embarazo 180910115843

undefined41510633 35403202 pregnant woman belly pregnancy concept embarazo 180910115843

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Justícia ha deixat sense efecte la instrucció enviada des de la seva Direcció General de Registres i del Notariat aquest divendres 15 de febrer a totes les ambaixades i registres per generalitzar l’admissió de proves de l’ADN que certifiqués la paternitat per inscriure al Registre Civil els nadons nascuts per gestació subrogada als països on no s’emeten sentències de filiació paterna, com passa a Ucraïna.

Així ho indica Justícia en un comunicat, enviat 24 hores després que s’emetés l’esmentada instrucció que facilitaria el registre d’aquests menors a Ucraïna, després d’una setmana en què se’ls negués a desenes de famílies espanyoles per no presentar una sentència judicial que demostrés la filiació paterna, sinó una prova de paternitat com els havien permès al Consolat a Kíev fins a l’estiu passat.

"El Ministeri de Justícia ha decidit deixar sense efectes la instrucció de la Direcció General de Registres i del Notariat (DGRN) enviada als registres consulars en què s’obria la porta a la inscripció de nens concebuts a l’estranger per gestació per substitució mitjançant la presentació d’una prova de l’ADN que certifiqués la paternitat o maternitat d’un dels progenitors", assenyala aquest departament.

A més adverteix que el Govern "perseguirà" les agències i establiments que ofereixen aquests serveis i que es "lucren conduint a centenars de parelles a procrear a tercers països mitjançant aquesta activitat", que és il·legal a Espanya. "Tot això sense perjudici de donar solució a les situacions de fet que s’hagin creat atenent l’interès superior del menor", conclou.

Desacord de les famílies

La decisió del Govern no ha tardat a tenir resposta. Son Nuestros Hijos, l’associació majoritària de famílies de gestació subrogada, ha advertit aquest dissabte a l’Executiu socialista que deixar sense efecte la instrucció de la Direcció General dels Registres i del Notariat suposa "incomplir les obligacions en matèria de drets humans contretes".

Notícies relacionades

Així ho ha indicat en declaracions a Europa Press el president d’aquesta organització, Marcos Jornet, que ha indicat que el Govern "està molt perdut" per "tombar" aquest dissabte la instrucció, de manera que "obliga a inscriure les dones gestants com mares legals dels menors" com defensen "els sectors feministes contraris a la gestació subrogada".

Jornet ha advertit que aquesta decisió de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, deixa "sense efecte el que diu la legislació espanyola, el Tribunal Suprem i el Tribunal Europeu de Drets Humans, que estableixen que cal inscriure els menors respectant el vincle patern". No obstant, ha indicat que les famílies "continuaran lluitant".